Крушевац Слободиште

Потписани Споразуми у оквиру ЛАПЗ

Потписани Споразуми у оквиру ЛАПЗ

19. априла 2022.

У Градској управи данас су потписани Споразуми у оквиру Локалног акционог плана запошљавања града Крушевца за 2022. годину. Споразуме су потписали градоначелник Јасмина Палуровић и директор филијале Националне службе запошљавања у Крушевцу Предраг Марковић, а сарадња на реализацији ових програма одвија се по 14.пут.

Одлуком о буџету града Крушевца опредељено је 24,1 милион динара за спровођење ЛАПЗ 2022.године, од чега је 3,1 милион издвојен на име пренетих обавеза из претходне године, а 21 милион за програме:

  1. Субвенција за самозапошљавање ( пружање стручне помоћи, обука из области предузетништва – 9 милиона динара )
  2. Субвенција за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих ( нова радна места – 3 милиона динара )
  3. Програм стручне праксе ( стручно оспособљавање за самосталан рад у струци ради обављања приправничког стажа, односно стицања услова за полагање стручног испита – 2 милиона )
  4. Програм стицања практичних знања ( и вештина кроз обављање конкретних послова -2 милиона )
  5. Програм приправници ( стручно оспособљавање незапосленог за самосталан рад у занимању за које је стечено најмање 3.годишње или 4.годишње високо образовање ради обављања приправничког стажа, односно стицања услова за полагање стручног испита – милион динара ) Програм се реализује уз заснивање радног односа.
  6. Програм јавних радова ( циљ је радно ангажовање теже запошљивих лица ради очувања и унапређења њихове радне способности, као и остваривање одређеног друштвеног интереса – милион динара )

Градоначелница је прецизирала да је Споразумом о суфинансирању предвиђено издвајање укупно 33.333.333 динара за реализацију програма, од чега Град учествује са 51% или 17 милиона, а Национална служба са 49% или 16.333.333 динара. За Јавне радове град издваја 4 милиона динара.

Општи циљ реализације ових програма је смањење незапослености, при чему су програми прилагођени потребама корисника.

Према речима директора крушевачке Филијале Предрага Марковића, 31. марта прошле године на евиденцији Службе било је преко 10 000 незапослених лица, а ове године их је око 8,5 хиљада, што значи да се бележи њихов евидентан пад.


Scroll Skip to content