Крушевац Слободиште

Потписана два уговора у Крушевцу

Потписана два уговора у Крушевцу

27. августа 2021.

Данас је Крушевац посетио Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре са сарадницима и Rudiger Hartman,  директор KfV канцеларије у Београду.

 

Разлог посете је био потписивање два уговора у циљу реализације прве фазе Програма интегрисаног управљања чврстим отпадом.

 

Први Посебан уговор за инвестиције за изградњу Регионалног система управљања комуналним чврстим отпадом са центром у Крушевцу потписали су: KfV немачка развојна банка, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарство финансија, Град Крушевац и ЈКП Крушевац. Уговор је испред Града потписала Јасмина Палуровић, градоначелник, а испред ЈКП Крушевац Снежана Радојковић, директор.

Потписници другог Посебног уговора за експертске услуге били су: KfV немачка развојна банка, министарство грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре и министарство финансија.

Потписивању су присуствовали и Бранислав Весић, начелник  Расинског управног округа; Иван Анђелић, начелник Градске управе Крушевац и Иван Парезановић, помоћник градоначелника за екологију, одрживи развој и енергетику.

 

После потписивања уговора, одржан је радни састанак на коме су разматране битне тачке потписаних уговора, а потом су потписници уговора дали изјаве за медије.

Градоначелница је подсетила да Град Крушевац и остале јединице локалне самоуправе Расинског управног округа учествују у Програму успостављања интегрисаног управљања чврстим комуналним отпадом, а на основу Споразума Владе Републике Србије и Владе Савезне Републике Немачке.         Споразум о управљању комуналним отпадом за шест локалних самоуправа из Расинског и Топличког округа потписан је прошле године у фебруару. Споразум су потписали градоначелници и председници општина Крушевац, Александровац, Варварин, Брус, Блаце и Ћићевац.

Потписани споразум  је био први корак ка успостављању ефикасног и ефективног система управљања отпадом у овом делу Србије .

У оквиру депоније у Крушевцу, која ће бити регионална, биће обједињени прикупљање и третман комуналног отпада за шест локалних самоуправа Расинског и Топличког округа.

Укупно 32 милиона евра обезбеђено је уз подршку KfV за изградњу објеката регионалног центра за управљање комуналним отпадом.

Током припремне фазе Програма дефинисане су приоритетне инвестиционе мере фазе 1 које укључују изградњу дела санитарне депоније у Крушевцу, потпуно опремање прве касете, складиштење и третман процедних вода, профилисање отпада на постојећој депонији у циљу стабилизације, опрему за сакупљање и искоришћење депонијског гаса, линију за сепарацију отпада и пратећу инфраструктуру у оквиру граница центра за управљање комуналним отпадом у Крушевцу.

По Уговору, Град и остале општине које су потписале Споразума имају обавезу прибављања потребних дозвола, финансирање куповине земљишта, израду инфраструктуре и осталих оперативних трошкова. Урађено је идејно решење, усвојен План детаљне регулације Регионалног центра и предат захтев за локацијске услове. Тренутно се ради на припреми земљишта за експропријацију.

Градоначелница се, овом приликом, захвалила Влади Савезне Републике Немачке која пружа велику подршку Србији, посебно у области заштите животне средине, као и Влади Републике Србије и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на помоћи око реализације овог значајног пројекта.

Министар Момировић је, на крају посете Крушевцу, са својим сарадницима и  градоначелницом посетио и радове на аеродрому „Росуље“ у присуству  Михајло Здравковић, директора предузећа „Аеродроми Србије“ и  Драгане Павловић, директора аеродрома „Росуље.“

На овом крушевачком аеродрому, површине 40 хектара, у току је изградња полетно- слетне стазе (820х23 метара), којом се заокружује комплетан пројекат изградње аеродрома.

Радови се одвијају планираном динамиком, а извођач је крушевачка “Техноградња”.


Scroll Skip to content