Kruševac Porta

Потписан Меморандум о разумевању за пројекат “Обновљива даљинска енергетика у Србији”

Потписан Меморандум о разумевању за пројекат “Обновљива даљинска енергетика у Србији”

21. септембра 2022.

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је јуче у Крагујевцу, где је потписала меморандуме о разумевању за пројекат „Обновљива даљинска енергетика у Србији“, да ће захваљујући већем коришћењу ОИЕ у производњи топлотне енергије грађани у 11 градова и општина добити квалитетније грејање и здравију животну средину, а локалне самоуправе стабилнији систем даљинског грејања. Испред града Крушевца Меморандум је потписао помоћник градоначелника Иван Парезановић.

„Поносни смо на то што смо данас потписали меморандуме који значе не само унапређење енергетске ефикасности и веће коришћење ОИЕ у производњи топлотне енергије, већ и здравију животну средину. Готово две године је нама приоритет у раду управо унапређење енергетске ефикасности и веће коришћење ОИЕ и у производњи електричне и топлотне енергије, јер данас не постоје важније и скупље речи од енергије и енергетске безбедности. Тек сада када је криза, схватило се колико је важно да поред великих капацитета морамо да радимо на томе да помогнемо домаћинствима и локалним самоуправама да буду самодовољни. Подаци кажу да се данас из ОИЕ произведе 37 GWh топлотне енергије. Реализацијом планираних пројеката у 11 локалних самоуправа, из ОИЕ ћемо производити 197 GWh топлотне енергије, односно 3,5 пута више. Такође, ови пројекти ће резултирати смањењем емисије CO2 за око 25.000 t годишње. Свака тона, сваки килограм гасова и честица мање значи квалитетнији живот. Сваки киловат-час добијен из ОИЕ значи да смо енергетски безбеднији, зато и инсистирамо на томе. Сарадња коју имамо и са ЕБРД, са којим иначе први сарађујемо на овај начин, кредитира пројекат са 30 милиона евра, а швајцарска влада и ЕУ донирају 7,5, односно три милиона евра и у наредне четири године сви пројекти ће бити готови и омогућиће да и други градови користе обновљиве изворе за производњу топлотне енергије као што од прошле године то раде Прибој и Мали Зворник и као што ће од ове грејне сезоне Нови Пазар. Имамо потенцијале и важно је да их претворимо у енергију“, рекла је Михајловићева.

Вредност пројекта је укупно 40,5 милиона евра, обухваћено је 11 градова и општина у Србији (Бечеј, Богатић, Врбас, Вршац, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Ниш, Нови Пазар, Панчево и Параћин), а меморандуми су потписани између Министарства рударства и енергетике, Европске банке за обнову и развој, Швајцарског државног секретаријата за економске послове и градова и општина у Србији који учествују у изради пројекта, у присуству Делегације ЕУ у Србији.

Никола Дашић, градоначелник Крагујевца, рекао је да је задовољство што су домаћини оваквом догађају, јер је опредељење града да обезбеди чистији ваздух и зеленију Шумадију.
„Захваљујући Влади, председнику Републике, Министарству, успели смо да заменимо котлове и смањујемо до 70 одсто загађење и то је само почетак пројеката које желимо да спроводимо. Најмање 50 милиона динара смо одвојили прошле и ове године како бисмо, у сарадњи са Министарством, помогли нашим суграђанима да замене котлове, столарију или да изолују своје куће“, рекао је Дашић.

Предраг Терзић, градоначелник Краљева, захвалио је Министарству рударства и енергетике на подршци у спровођењу пројеката унапређења енергетске ефикасности и у јавним објектима и у домаћинствима и рекао да ће пројекат за који су данас потписани меморандуми допринети квалитетнијем даљинском грејању у Краљеву.

„Пре годину дана, када смо почели пројекат, мислили смо да је важан и иновативан, а данас у светлу кризе значај пројекта је још већи. Ово ће бити пример како да убрзамо енергетску транзицију, побољшамо енергетску безбедност и унапредимо квалитет ваздуха. Без подршке потпредседнице Владе и Министарства не бисмо успели да покренемо ову тему и захвалан сам на сарадњи коју имамо последње две године“, рекао је Матео Коланђели, регионални директор ЕБРД за западни Балкан.

„Обе наше земље суочавају се са изазовима када је реч о смањењу емисија са ефектом стаклене баште и трудимо се да повећамо проценат ОИЕ које користимо за производњу енергије. Драго ми је да смо заједно, Србија, ЕУ и моја влада, успели и ово је велики потенцијал за декарбонизацију економије“, рекао је Урс Шмид, амбасадор Швајцарске у Србији.

 


Scroll Skip to content