Крушевац Слободиште

Потписан Меморандум о разумевању оквиру пројекта „Регионални програм локалне демократије- ReLOaD 2“

Потписан Меморандум о разумевању оквиру пројекта „Регионални програм локалне демократије- ReLOaD 2“

16. септембра 2021.

 

Програм Уједињених нација за развој (UNDP) у оквиру пројекта „Регионални програм локалне демократије- ReLOaD 2“, који финансира Европска Унија, организовао је данас у Београду конференцију „Јачање локалне демократије“. Овом конференцијом је обележен почетак друге фазе ReLOaD-a 2 (2021-2024). Такође, ово је и почетак партнерства између  UNDP-а и седам локалних самоуправа које су одабране за учешће на  ReLOaD 2 у Србији: Нови Сад, Крушевац, Врњачка Бања, Топола, Суботица, Владичин Хан и Бабушница.

Градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић је присуствовала овој конференцији  и потписала Меморандум о разумевању који показује заједничку посвећеност побољшању сарадње између локалних самоуправа, организација цивилног друштва и младих.

Уводна излагања на конференцији су имали: Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог и представници Програма Уједињених нација за развој и Делегације Европске уније у Србији.

Министарка Гордана Чомић изјавила је да њено министарство подржава овај програм јер верује да се демократија гради на локалном нивоу. “Министарство ће припремити приручник, рецепт за примену закона о планском систему на локалу, и упутством како да се деле информације и укључе сви заинтересовани у дијалог од старта. Овај програм мења комуникацију између изабраних чланова локалне власти и грађана”, рекла је министарка.

Стална представница УНДП-а у Србији Франсин Пикап је у обраћању изјавила: “Предано особље и волонтери организација цивилног друштва су у директном контакту са грађанима и могу најбоље да препознају њихове потребе. Због свог рада на терену, знања и искуства, организације цивилног друштва су у најбољој позицији да укажу на приоритете које је потребно финансирати из ограничених локалних буџета. Наш циљ је да помогнемо организацијама и локалним органима власти да ефикасније примене постојећу законску регулативу, а на добробит свих грађана”.

Шеф одељења за сарадњу у Делегацији Европске уније у Србији Никола Бертолини, између осталог, изјавио: “Надамо се да ће се и друге општине и градови угледати на партнере у ReLOaD 2 програму, и примере добре праксе проширити кроз читаву земљу. Такође се надамо да ћемо кроз овај програм помоћи младима да се покрену и преузму активнију улогу у својим заједницама”.

Грађанске иницијативе које ће се суфинансирати из локалних буџета и ReLOaD-a 2 средстава допринеће побољшању животних услова грађана у тим локалним заједницама нудећи им нове услуге и повећавајући квалитет и обухват постојећих, речено је на конференцији пре потписивања споразума.

Представници локалних самоуправа су имали појединачна излагања о интервенцији и перспективи ReLOaD-a 2.

Јасмина Палуровић, градоначелник Крушевца је у свом излагању нагласила  да Град Крушевац континуирано ради на јачању капацитета организација цивилног друштва. „Сваке године издвајамо значајна финансијска средства усмерена на спровођење програмских и пројектних активности од јавног интереса које спроводе организације цивилног друштва.

Области које се финансирају се односе на културу, децу, омладину, спорт, особе са инвалидитетом и борачко – инвалидску заштиту, неговање културног наслеђа, слободарских традиција и стандарда ветерана, цркве и верске заједнице, здравствену заштиту, информисање, смањење ризика од катастрофа и управљање ванредним ситуацијама. Ове године је из буџета Града издвојено 105 милиона динара за финансијску подршку програма и пројеката организација цивилног друштва у циљу унапређења квалитет живота различитих циљних група грађана. Крушевац је спреман за учешће у ReLOaD 2 пројекту у циљу надоградње постојећих добрих пракси и развијања иновативних и развојних модела унапређења цивилног сектора на локалном нивоу“, изјавила је градоначелница.


Scroll Skip to content