Kruševac centar

Потписан Меморандум „ЕУ подршка реформама у сектору вода“

Потписан Меморандум „ЕУ подршка реформама у сектору вода“

8. априла 2022.

Уз подршку Европске уније у Србији се спроводи реформа у сектору вода која ће допринети унапређењу ефикасности у пружању водних услуга, оцењено је у Привредној комори Србије на представљању пројекта „ЕУ подршка реформама у сектору вода“ који финансира Европска унија. У име града Крушевца Меморандум је потписао заменик градоначелника Александар Јовановић, а скупу су присуствовали и помоћник градоначелника Иван Парезановић и директор ЈКП „Водовод“ Крушевац.

Учеснике је поздравио Далибор Јокнић, секретар Удружења за комуналне делатности Привредне коморе Србије и истакао да су у комуналном сектору бројни изазови и проблеми, али да уз пројекте попут овог могу да се дефинишу проблеми у локалним самоуправама и да се стратешки решавају.

Уводна излагања одржали су Ведрана Илић, в. д. помоћника министра, Сектор за међународну сарадњу и европске интеграције Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Антоан Авињон, програм менаџер Делегације Европске уније у Србији.
Илић је истакла да је пројекат „ЕУ подршка реформама у сектору вода“ од изузетног значаја не само због израде веома корисних докумената, већ и због свеобухватне користи кроз сагледавање свих недостатака и изазова које је потребно да се превазиђу на путу ка успостављању адекватне тарифне политике у сектору вода у Републици Србији.

”Пројекат ће кроз реализацију две компоненте покушати да унапреди систем цена воде у Републици Србији пружањем подршке у процени стања пружања услуга и изради предлога за повећање ефикасности услуга сектора вода и за спровођење ревидираних захтева за надокнаду трошкова (укључујући имплементацију Тарифне методологије) и успостављање регулаторног система цена воде. Посебна пажња биће посвећена подршци у спровођењу тарифне методологије на локалном нивоу, у 20 пилот општина/градова – Пожега, Брус, Блаце, Крушевац, Сокобања, Шабац, Лебане, Лозница, Панчево, Чачак, Ужице, Смедерево, Ариље, Косјерић, Рашка, Краљево, Ниш, Вршац, Суботица и Ивањица”, додала је Илић.

Авињон је подсетио да се реформе у Републици Србији уз подршку ЕУ спроводе због грађана, са циљем да грађани имају квалитетнију воду, ефикасније и боље водне услуге. Он се захвалио Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Републичкој дирекцији за воде и представницима локалних самоуправа на заједничком ангажовању у имплементацији овог пројекта. Нагласио је да је ова реформа дуг процес те да је неопходан дијалог свих учесника за њено успешно спровођење.

На скупу су говорили Наташа Милић, директорка Републичке дирекције за воде, чланови пројектног тима као и представници Удружења за технологију воде и санитарно инжењерство.

Потписани су Меморандуми о разумевању између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – Републике дирекције за воде, локалних самоуправа и јавних комуналних предузећа.

Током наредне две године, у сарадњи са државним институцијама, представницима јавних комуналних предузећа из 20 локалних самоуправа, пројекат ће директно допринети квалитету живота грађана побољшањем стандарда и ефикасности услуга у сектору вода, унапређењем пословања комуналних предузећа (укључујући односе са потрошачима) и повећаној транспарентности и јединственим приступом водним тарифама, осигуравајући праведну методологију обрачуна трошкова која се може користити широм земље.

Крајњи циљ свих ових активности јесте побољшање квалитета животне средине и живота грађана Републике Србије, унапређењем еколошких стандарда у Србији у складу са стандардима и најбољом праксом земаља чланица ЕУ.

У преговорима о чланству у ЕУ, Србија је крајем 2021. године отворила кластер 4 који обухвата четири поглавља, међу којима је и заштита животне средине. ЕУ је до сада уложила више од 400 милиона евра бесповратних средстава кроз бројне програме и пројекте за заштиту животне средине у Србији.

Уз подршку ЕУ изграђена су постројења за прераду отпадних вода у Суботици, Шапцу, Лесковцу, Кули и Врбасу, а обновљени системи за водоснабдевање у Пожаревцу, Инђији и Петровцу на Млави. У Великом Градишту изграђен је потпуно нов систем за водоснабдевање. У Расинском округу обновљен је и изграђен регионални систем водоснабдевања у Крушевцу, Александровцу, Ћићевцу и Варварину, док је у Рашкој, поред система за водоснабдевање, изграђен и систем за прераду отпадних вода.

Најважнији акт ЕУ у области вода је Оквирна директива о водама, која је на снази од 2000. године и чији је циљ одрживо управљање свим водама и са водом повезаних екосистема ради побољшања здравља и благостања грађана.

Пројекат „ЕУ подршка реформама у сектору вода“ финансира ЕУ, а њиме управља Министарство финансија, Сектор ѕа уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ. Корисник пројекта је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Републичка дирекција за воде. Пројекат реализује EPTISA Servicios de Ingenieria S.L. Spain u konzorcijumu sa EPTISA Southeast Europe d.o.o. Serbia

 


Scroll Skip to content