Kruševac centar

Постављене прве „емотивне табле“

Постављене прве „емотивне табле“

15. маја 2024.

Крушевац је град који препознаје значај иновација и у том контексту, на најбитнијим и најфреквентнијим местима (школе, вртићи, здравствене установе) од прошле недеље су почеле да се постављају тзв. “емотивне табле“ у оквиру вертикалне саобраћајне сигнализације. Њихова порука је једноставна, емотивна и илустративна, са аутентичним визуелним идентитетом, како је изјавио градоначелник Иван Манојловић.

На првом месту је безбедност малишана, али и свих суграђана, учесника у саобраћају. Тиме се показује одговорна политика и брига о веома важном сегменту јавног живота, као што је градски саобраћај.

Град је предузео иницијативу, и у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја и Пословним центром који поставља табле, реализује ову активност, која даје додатну димензију стереотипу вертикалне сигнализације.

Конкретно, на потезу испред Школског диспанзера постављена је табла која упућује на важност чувања паркинг места намењених родитељима који доводе болесну децу, а која се често користе за друге сврхе.

Из тог разлога, Градоначелник је апеловао на возаче да поштују прописе, посебно на локацијама где се крећу осетљиве групе као што су деца, предшколци, труднице…

Нова форма табли сигурно ће допринети упечатљивости, али и уочљивости од стране возача, а у наредном периоду планира се постављање оваквих ознака и на другим, за то опредељеним локацијама.

Такође, идеја ће се применити и на хоризонталну сигнализацију, у ком циљу је организован ликовни конкурс за ученике ПУ „Ната Вељковић“ и млађих разреда основних школа. Тема је „Наш паркинг – наша безбедност“, а најбољи радови биће употребљени као илустрација на коловозима и тротоарима.

Конкурс је расписала Канцеларија за младе Одељења за друштвене делатности Градске управе Крушевац, а жирираће Савет за младе.


Scroll Skip to content