Kruševac centar

Посета потпредседнице Владе РС др Зоране Михајловић Крушевцу

Посета потпредседнице Владе РС др Зоране Михајловић Крушевцу

18. фебруара 2022.

Крушевац је данас посетила потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић. Заједно са градоначелницом Јасмином Палуровић обишла је домаћинство у Читлуку и вртић „ Пчелица „где су енергетски санирани објекти. Породица Јаковљевић из Читлука аплицирала је на Јавни позив локалне самоуправе, (замена столарије), а вртић „Пчелица“ је енергетски саниран преко пројекта Министарства рударства и енергетике и Владе Швајцарске (пројекат SECO). Обиласку је присуствовао и помоћник градоначелника за екологију и одрживи развој Иван Парезановић.

Након обиласка објеката, начелник Расинског управног округа Иван Анђелић је изјавио да су све локалне самоуправе на нивоу Округа учествовале у првом пројекту прошле године. Бенефити за грађане су вишеструки, обим санација ће се додатно проширити, што су све довољни разлози да одзиви на наредним Јавним позивима буду још интензивнији.

Добру сарадњу са Министарством рударства и енергетике истакла је градоначелник Јасмина Палуровић. Она је навела да је прошле године на основу Јавног позива Града Крушевца санирано 10 објеката, а да је за 2022. опредељено 10 милиона динара.

Што се тиче реконструкције вртића „Пчелица“, тренутно се изводе архитектонски, телекомуникацијски и електроенергетски радови, хидрантска мрежа, машинске инсталације. Њихова вредност је око 50 милиона динара. Планирана је конверзија котла и уређење санитарних чворова.

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике је рекла да ће после завршетка пројекта унапређења енергетске ефикасности, емисија угљен диоксида бити нижа за више од 70% годишње, а уштедеће се 1,4 милиона динара на годишњем нивоу.

„Овај пројекат није само питање смањења потрошње, него квалитенијег начина живота за све грађане и грађанке. За нас је унапређење енергетске ефикасности и у јавним објектима, установама и у домаћинствима – национални циљ и приоритет. Обезбедили смо довољно новца да свако домаћинство у Србији може да се пријави и замени прозоре, врата, котлове, постави соларне панеле. Тиме ће не само смањити потрошња топлотне и електричне енергије и добити знатно нижи рачуни, већ ће се смањити и емисија штетних гасова“.

У наредних 20-ак дана биће расписан још једни позив за доделу субвенција за постављање соларних панела и циљ је да свако домаћинство добије могућност да учествује у пројектима унапређења енергетске ефикасности.

Обезбеђено је 250 милиона евра у буџету за ове намене, а до сада се пријавило 140 локалних самоуправа.


Scroll Skip to content