Kruševac Porta

Poseta ministra Momirovića Kruševcu

Poseta ministra Momirovića Kruševcu

7. decembra 2021.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, obišao je danas trasu Moravskog koridora i Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu. Ministra su dočekali gradonačelnik Jasmina Palurović i direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić sa saradnicima.

Direktor preduzeća „Koridori Srbije” Aleksandar Antić izrazio je zadovoljstvo dinamikom i intenzitetom radova i naglasio da se sezona izgradnje nastavlja bez obzira na loše vremenske uslove. Betonski radovi se odvijaju kao i do sada, takođe instaliranje drenažnih propusta i dr. Aktivnosti su bazirane u Sektorima 1 i 3. Brzina radova nikako ne utiče na uštrb kvaliteta, što nam je svakako prioritet, naglasio je Antić.

U ovom trenutku, otežavajuće je izvoditi zemljane radove.

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović je dodao da je oko 80% zemljanih radova već završeno i da se rade objekti, kao i regulacija rečnog korita. Dva mosta, na Južnoj i Zapadnoj Moravi su završeni, a u toku su radovi na izgradnji drugog mosta na Zapadnoj Moravi.

Više od 2700 radnika je upošljeno na izgradnji jednog od najsavremenijih auto puteva u ovom delu Evrope.

Što se tiče trenutne situacije na teritoriji grada Kruševca, osim mosta na Zapadnoj Moravi, rade se i mostovi na Rasini i Garskom potoku, a počinje se i priprema za most u Koševima. Planiraju  se i radovi na  mostu na Pepeljuši, a počela je i izgradnja istočne i zapadne petlje u Kruševcu.

Otvorena je trasa auto puta paralelno sa postojećom obilaznicom oko grada do kraja Čitluka, a aktuelna su sva pozajmišta i deponije.

Nakon Moravskog koridora, ministar Momirović je obišao Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

O značaju ove investicije, govorila je gradonačelnik Jasmina Palurović. „ Sa ponosom ističemo da naše Postrojenje ima najsavremeniju tehnologiju. U svim prethodnim godinama, Grad i JKP „ Vodovod“ su intenzivno radili na proširenju kanalizacione mreže. Cilj nam je da sva sela na teritoriji Kruševca budu pokrivena kolektorskom i kanalizacionom mrežom. Paralelno sa tim, radi se i na problemu odlaganja čvrstog komunalnog otpada, odnosno izgradnji regionalne deponije. Svrstavamo Kruševac u grad zelenih, ekoloških gradova.“

Direktor JKP „ Vodovod“ je dodao da je Postrojenje kapaciteta za 90 000 stanovnika, uz mogućnost proširenja na 120 000 korisnika i investicione vrednosti 14,3 miliona evra. U potpunosti je završeno 30.06. 2020., nakon čega je usledio probni rad i optimizacija tehnoloških radnih parametara. U Zapadnu Moravu se nakon prečišćavanja ispušta 95% prečišćene vode, po sastavu slične kišnici.

Prema rečima ministra Momirovića, ovo je jedan veliki uspeh i realan ekološki projekat koji pomera Srbiju napred. „Ovo nisu apstraktne priče i mi moramo ovakve projekte da sprovedemo na teritoriji 80% naše države. Danas ovaj projekat možemo da pokažemo ne samo građanima Kruševca i Srbije, već i bilo kome u razvijenom delu Evrope. Ovo je jedan veliki uspeh i kada o tome pričamo moramo da se zahvalimo našim evropskim partnerima KFV banci na velikoj pomoći i podršci.“


Scroll Skip to content