Kruševac Porta

Посета министра Момировића Крушевцу

Посета министра Момировића Крушевцу

7. децембра 2021.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, обишао је данас трасу Моравског коридора и Постројење за пречишћавање отпадних вода у Крушевцу. Министра су дочекали градоначелник Јасмина Палуровић и директор Коридора Србије Александар Антић са сарадницима.

Директор предузећа „Коридори Србије“ Александар Антић изразио је задовољство динамиком и интензитетом радова и нагласио да се сезона изградње наставља без обзира на лоше временске услове. Бетонски радови се одвијају као и до сада, такође инсталирање дренажних пропуста и др. Активности су базиране у Секторима 1 и 3. Брзина радова никако не утиче на уштрб квалитета, што нам је свакако приоритет, нагласио је Антић.

У овом тренутку, отежавајуће је изводити земљане радове.

Министар грађевинарства Томислав Момировић је додао да је око 80% земљаних радова већ завршено и да се раде објекти, као и регулација речног корита. Два моста, на Јужној и Западној Морави су завршени, а у току су радови на изградњи другог моста на Западној Морави.

Више од 2700 радника је упошљено на изградњи једног од најсавременијих ауто путева у овом делу Европе.

Што се тиче тренутне ситуације на територији града Крушевца, осим моста на Западној Морави, раде се и мостови на Расини и Гарском потоку, а почиње се и припрема за мост у Кошевима. Планирају  се и радови на  мосту на Пепељуши, а почела је и изградња источне и западне петље у Крушевцу.

Отворена је траса ауто пута паралелно са постојећом обилазницом око града до краја Читлука, а актуелна су сва позајмишта и депоније.

Након Моравског коридора, министар Момировић је обишао Постројење за пречишћавање отпадних вода.

О значају ове инвестиције, говорила је градоначелник Јасмина Палуровић. „ Са поносом истичемо да наше Постројење има најсавременију технологију. У свим претходним годинама, Град и ЈКП „ Водовод“ су интензивно радили на проширењу канализационе мреже. Циљ нам је да сва села на територији Крушевца буду покривена колекторском и канализационом мрежом. Паралелно са тим, ради се и на проблему одлагања чврстог комуналног отпада, односно изградњи регионалне депоније. Сврставамо Крушевац у град зелених, еколошких градова.“

Директор ЈКП „ Водовод“ је додао да је Постројење капацитета за 90 000 становника, уз могућност проширења на 120 000 корисника и инвестиционе вредности 14,3 милиона евра. У потпуности је завршено 30.06. 2020., након чега је уследио пробни рад и оптимизација технолошких радних параметара. У Западну Мораву се након пречишћавања испушта 95% пречишћене воде, по саставу сличне кишници.

Према речима министра Момировића, ово је један велики успех и реалан еколошки пројекат који помера Србију напред. „Ово нису апстрактне приче и ми морамо овакве пројекте да спроведемо на територији 80% наше државе. Данас овај пројекат можемо да покажемо не само грађанима Крушевца и Србије, већ и било коме у развијеном делу Европе. Ово је један велики успех и када о томе причамо морамо да се захвалимо нашим европским партнерима КФВ банци на великој помоћи и подршци.“


Scroll Skip to content