Kruševac centar

Посета министарке за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордане Чомић

Посета министарке за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордане Чомић

2. јуна 2021.

Крушевац је данас посетила министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић. Она је, заједно са сарадницима, одржала радни састанак са представницима локалних самоуправа РУО, јавним и установама социјалне заштите, Школске и Полицијске управе, НСЗ, удружењима, цивилним сектором  и невладиним организацијама, члановима Комисије за родну равноправност… Теме су биле: унапређење живота мањинских и маргинализованих група, особа са инвалидитетом, родна равноправност и друга питања чија би решења омогућила локалним самоуправама пуну примену закона из заједничке надлежности. Састанком је руководио начелник Округа Бранислав Весић.

Министарка Гордана Чомић са сарадницима обилази округе, а до сад су обишли 17.

Примена Закона о планском систему и промена оцене у извештају ЕУ је суштина активности на терену. Помоћи примену закона у пракси и брже решавање проблема у свим областима – финансије, образовање, јавни живот, екологија.

„Дијалог о циљевима одрживог развоја Србије до 2030., треба јасно да покаже какву државу желимо, а наше Министарство је алат за примену свих реформских процеса. Колике плате треба да буду, како спроводити владавину права и независно правосуђе, решавати еколошка питања, смањивати насиље, унапређивати равноправност и дијалог и побољшавати статус људских права… Циљеви одрживог развоја део су процеса интеграција, а више од 85% свега што је потребно променити, мења се на локалном нивоу. Треба испланирати европски, реалан, добар живот Србије“, изјавила је министарка Чомић.

Град Крушевац као домаћин скупа је потписник Повеље о родној равноправности (2014.године) и добитник годишње награде Координационог тела за родну равноправност у области самозапошљавања, подстицаја женског предузетништва и економског оснаживања жена“, подсетила је градоначелник Јасмина Палуровић. Савет за родну равноправност образован је 2003. године.Ради се на увођењу родно одговорног буџетирања у програме буџета Града  и компоненте родне равноправности у јавне политике на локалном нивоу.

На територији Града најбројнија је ромска национална мањина. Град је уступио на коришћење просторије Дома културе у ромском насељу „Марко Орловић“ за потребе будућег Ромског културног центра. Средства од награде Министарства за државну управу и локалну самоуправу за најбољу градску управу у 2020. у области равноправности и антидискриминације биће утрошена за ову сврху.

Сви прописи и акти на локалном нивоу усклађени су са стандардима у овој области, а пратећи нов Закон, Град је спреман да предузме све активности и прилагоди своје акте.

 

Данашњем састанку присуствовали су и председник Скуппштине града Предраг Вукићевић, секретар Скупштине града Маја Цуцкић, помоћници градоначелника Јелена Тодоровић и Иван Парезановић и начелник Градске управе Иван Анђелић.


Scroll Skip to content