Kruševac Porta

Посета делегација немачког Министарства за економску сарадњу и развој

Посета делегација немачког Министарства за економску сарадњу и развој

8. октобра 2021.

Крушевац је данас посетила делегација немачког Министарства за економску сарадњу и развој. Сврха посете је обилазак објеката који се реализују у оквиру немачко – српске развојне сарадње, а гости ће учествовати у новој рунди преговора Владе Немачке и Републике Србије о додели нових развојних средстава.

Пројектни партнери предложили су Крушевац као дестинацију за обилазак и одржали састанак са представницима Града: градоначелником Јасмином Палуровић, замеником Александром Јовановићем, помоћником за екологију Иваном Парезановићем и директорима ЈКП „Водовод“ Владимиром Милосављевићем и ЈКП „Крушевац“ Снежаном Радојковић.

Фокус разговора био је на пројекту прикупљања и третмана отпадних вода, као и на предстојећем пројекту интегрисаног управљања чврстим отпадом и плановима за даљи еколошки развој града.

Осим сарадње са представницима СР Немачке, ови пројекти реализују се и уз помоћ GIZ-a, KfW-a и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије.

У оквиру боравка у Крушевцу, предвиђене су и посете двеју локација: фабрике за пречишћавање отпадних вода, као пример добре праксе и успешне сарадње између представника државне и локалне власти и депоније у Срњу (као локације за нову санитарну депонију).

После данашњег састанка,  делегација је обишла Постројење за пречишћавање отпадних вода, као једну од највећих и најзначајнијих капиталних инвестиција у Расинском округу, чија укупна вредност са припадајућом градњом колекторске мреже од преко 60 километара износи 23,8 милиона евра.

Овај Пројекат  подељен је у две компоненте: 1. колекторска и канализациона мрежа и 2. постројење за пречишћавање отпадних вода. Постројење има три линије – линију за пречишћавање отпадних вода, линију прераде муља и линију гаса. Завршна фаза процеса прераде муља је соларно сушење муља.

Циљ је  да се становништву обезбеди одрживо одлагање отпадних вода, кроз изградњу колектора.

Данашњем састанку присуствовали су Rudiger Hartman, директор КfW Канцеларије у Београду, Џени Шулц и Сантјаго Алонсо, представници немачког Министарства, Кристијан Шилинг из Амбасаде и делегати GIZ-а и КfW-а.


Scroll Skip to content