Kruševac Porta

Посета агенције ТИКА и студената из Турске

Посета агенције ТИКА и студената из Турске

11. августа 2022.

Крушевац су данас посетили волонтери, студенти из Турске, који су дошли да се упознају са релизацијом пројекта „Лекар лечи, природа оздрављује“, у установи „ Центар за особе са инвалидитетом“. У оквиру пројекта, турска агенција ТИКА је набавила стакленик са опремом који омогућава особама са инвалидитетом радну терапију гајењем цвећа, зачинског и лековитог биља. Пријем за студенте и представнике агенције приредила је градоначелник Јасмина Палуровић, а присуствовали су и заменик градоначелника Александар Јовановић и директор Центра за особе са инвалидитетом Невена Лазаревић.

Добродошлицу гостима пожелела је градоначелник Јасмина Палуровић, том приликом их упознавши и са актуелном ситуацијом, правцима развоја и приоритетима локалне политике.
Она је изразила задовољство реализацијом пројекта ОСИ као и спремност на проширење сарадње са агенцијом ТИКА и на друге области.
С обзиром да је у питању посета студената различитих образовних профила, Градоначелница их је информисала и о постојању Пољопривредног факултета у Крушевцу и могућностима успостављања сарадње и размене искустава.

„ Наш град има изузетно искуство са америчко – турском компанијом Бехтел Енка која гради Моравски коридор, тако да смо и на тај начин партнери са вама“.
Студенткиње из различитих регија Турске, које су први пут у нашој земљи, исказале су импресивне утиске посетом Србији и Крушевцу.
Према речима координатора ТИКЕ у Београду Мехмета Мете Анаћа, остварена је интеракција преко пројеката у преко 30 земаља, од чега је реализовано више од 300 пројеката у Србији. Волонтери личним присуством и увидом имају прилику да се упознају са њиховим ефектима, а најважнија компонента је одрживост. Преовлађују пројекти из области инфраструктуре, пољопривреде, здравства, образовања, културе, спорта, као и унапређења квалитета живота маргинализованих група.
У оквиру посете Крушевцу и центру ОСИ, планиран је и обилазак ЈКП „Крушевац“, његових стакленика и локације будућег азила за псе, као и упознавање са културно – историјским знаменитостима града.


Scroll Skip to content