Крушевац Слободиште

Положен камен темељац за РИТП у Крушевцу

Положен камен темељац за РИТП у Крушевцу

3. марта 2024.

Данас је у присуству највиших државних званичника положен камен темељац за изградњу Регионалног индсутријско-технолошког парка на локацији бивше управне зграде хемијске индустрије „Жупа“ у Дедини. Камен темељац положили су председник Владе Републике Србије Ана Брнабић, регионални директор Европске банке за обнову и развој за Западни Балкан Матео Коланђели, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, министар науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, градоначелник Иван Манојловић и директор Бизнис инкубатор центра Мартина Манојловић.

Градоначелник Крушевца Иван Манојловић изјавио је да је изградња РИТП од огромног значаја за читав Расински округ. Простираће се на површини од 10.000 квадратних метара у индустријској зони у оквиру које ће се налазити главна зграда, конференцијске сале и 39 пословних модула намењених за рад технолошко и истраживачки оријентисаних компанија за више од 200 корисника. У другом делу, планирано је 14 производних модула од по 280 квадратних метара, а укупна површина хала је 4000 квадратних метара. 

Оно што је посебно важно, истакао је градоначелник Манојловић, је реализација вишедеценијске потребе да Крушевац и Расински округ први пут добију полуотворени сајамски простор, како би се на адекватан и савремен начин представила привреда, производи и услуге града и округа.

Директор Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан, Матео Коланђели, рекао је да је отварање новог Научно-технолошког парка важно достигнуће за иновациони екосистем у Србији. „Поносни смо што смо део овог пројекта. Кроз зајам – уложили смо 18 милиона евра у три Научно-технолошка парка у Нишу, Чачку и Крушевцу, и финансирање БИО 4 кампуса у Београду. Ово је велики пројекат за нас, велика година за Србију у коју смо уложили укупно 850 милиона евра. Први пут Србија је била једна од првих пет прималаца глобалне иновације ЕБРД и поносни смо због тога. И даље ћемо подржавати екосистем за иновације као и развој младих талената, јер креирање шанси у мањим градовима даје могућност младим предузетницима да се развију у свом граду.“

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да ће у изградњу РИТП у Крушевцу бити уложено 16 милиона евра, а завршетак радова планира се за октобар 2025. године. „Изградњом овог парка, Крушевац ће практично спадати у ред градова као што су Београд, Нови Сад, Чачак, Ниш и Крагујевац, који ће имати Научно-технолошки парк. Биће то регионални центар за напредне технологије, напредну индустрију, за читав развојни округ па и шире, поручила је Брнабић. Ми сада почињемо да градимо још један од оних пројеката који смо обећали читавој Србији и целом нашем народу у оквиру плана „Србија 2027 – Скок у будућност“.

Након обраћања говорника, положен је камен темељац.

Церемонији је присуствовало локално руководство Града, представници јавног и политичког живота, привредници, директори предузећа и установа и бројни грађани.


Scroll Skip to content