Kruševac Porta

Положен камен темељац за ковид болницу

Положен камен темељац за ковид болницу

10. августа 2020.

У Војном комплексу „Расина“ у Крушевцу, данас су отпочели радови на изградњи ковид болнице. Свечаном почетку радова присуствовали су премијер Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин, министар здравља Златибор Лончар и градоначелник Јасмина Палуровић.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да се у ВК „Расина“ гради потпуно нови објекат за потребе евентуалног другог таласа епидемије корона вирусом. Осим тога, ради се на подизању свеукупних капацитета у служби одбране здравља грађана Србије, пре свега у здравственом систему и опремању нових лабораторија PCR тестовима.

 

Нова ковид болница у Крушевцу, наставила је премијерка, биће модеран мултифункционални објекат изграђен за потребе читавог Расинског округа и опремљена по најсавременијим медицинским стандардима. Вредност инвестиције је 1.724.200.000,00 динара. Капацитет је 500 лежајева, а укључује и одељење интензивне неге. Рок за завршетак је 15. децембар. Извођач радова је домаћа компанија „Термомонт“, која је, према речима премијерке, досадашњим ангажовањем и радом већ доказала квалитет, ефикасност и поузданост.

Председница Владе притом се захвалила Војсци Републике Србије, која је била једна од главних полуга у одбрамбеном систему земље у циљу заштите здравља грађана и помоћи сваке врсте. Од 16. марта, Војска је свакодневно била на располагању локалним самоуправама, здравству, цивилном сектору…Такође, њима је поверена припрема и вођење тзв. привремених болница којих тренутно има 11 у 6 градова Србије (укупни капацитет 5500 лежајева).

Војска Републике Србије, истакла је премијерка, успешно руководи и војним здравственим установама у којима могу да се лече сви цивили, док је ВМА је опредељен само за тзв. нековид пацијенте.

Још једна улога коју су преузели припадници Министарства одбране је биолошка дезинфекција (рађена на 60 локација). Иначе, ангажовање на дневном нивоу је око 2000 лица, припадника Војске Србије.

Председница Владе Републике Србије у свом обраћању захвалила се и грађанима на дисциплини и поштовању мера заштите, захваљујући чему се и бележи лагани силазни тренд епидемије.

Осим у Крушевцу, (рушење је отпочело 25. јула на основу Одлуке Владе Републике Србије ) ковид болница гради се и у Београду.

На крају обраћања, премијерка Ана Брнабић је закључила да је у Општу болницу Крушевац у последњих 5 година уложено око милион евра, додељено преко 60 потребних специјализација и запошљено око 330 здравствених радника.


Scroll Skip to content