Крушевац Слободиште

Полагање венаца поводом 9. априла Дана почетка битке на Кошарама

Полагање венаца поводом 9. априла Дана почетка битке на Кошарама

9. априла 2022.

У кругу некадашње касарне „Расина“ данас су на спомен обележје настрадалима  положени венци поводом сећања на 09. април 1999. – Дан почетка битке на Кошарама. У име града Крушевца венац је положио заменик градоначелника Александар Јовановић.

Венце су положили и Гарнизон Крушевац, тадашњи официри који су командовали војном операцијом – генерал Драган Живановић и пуковник Душко Шљиванчанин, представници бораца на Кошарама, породице палих бораца, ратни војни инвалиди, удружење „Градитељи мира“ и друга удружења грађана.

 

Присутнима се обратио генерал Драган Живановић који је још једном подсетио како је тог дана 1999. године започела једна од најчувенијих битака током 78 дана НАТО агресије на Савезну Републику Југославију. „Тада је започета ваздушна операција са циљем да пешадијске снаге преко Кошара продру на територији СРЈ и направе упад до Ђаковице и нанесу огромне људске и материјалне губитке војсци, али су наши јунаци успели да сачувају границу и онемогуће тај упад. Желим још једном да одамо почаст и одамо вечну захвалност свим припадницима војске, а укупно их је 108, који су дали своје животе за одбрану отаџбине на простору Кошара“., рекао је између осталог генерал Живановић.

Парастос је служио свештеник крушевачке епархије, а две пригодне музичке нумере извела је Сања Ивановић.

Након опела и полагања венаца, сви присутни обишли су Спомен собу у касарни „Цар Лазар“ где су се још једном евоцирала успомене  на догађаје током НАТО агресије.

 

 


Scroll Skip to content