Kruševac Porta

Polaganje venaca i cveća na spomen obeležja povodom 14. oktobra

Polaganje venaca i cveća na spomen obeležja povodom 14. oktobra

14. oktobra 2021.

Povodom Dana oslobođenja Kruševca, Jasmina Palurović, gradonačelnik Grada Kruševca i predsednik Skupštine grada Predrag Vukićević položili su danas vence na humke na Slobodištu, Spomenik učesnicima ratova 1912-1918 i Spomenik ruskim vojnicima na Rasini.  Vence su položili i delegacije Rasinskog kruga, Garnizona Kruševac, SUBNOR-a, RVI, penzionera, veterana i brojnih drugih organizacija i udruženja koja neguju slobodarske tradicije.

 

Predstavnik pobratimskog grada Lipecka – gospodin Evgenije Čunosov, iz ruske Regionalne društvene organizacije „Savez oficira vazdušno- desantne armije i veterana ratnih operacija“ je sa predstavnicima Grada položio cveće na Spomenik Ruskom vojniku u Lazarici, a potom i na Spomenik ruskim vojnicima na Rasini.

 

Zamenik gradonačelnika Aleksandar Jovanović je u obraćanju skupu rekao: „Kruševac ima dugu, bogatu i burnu istoriju. Osvajan je, rušen, ali smo ga i junački oslobađali, zidali i obnavljali. Danas odajemo počast svim poginulim junacima koji su dali svoje živote kako bismo mi živeli slobodno i u miru. Naša je dužnost da poštujemo i cenimo hrabrost za njihov podvig protiv fašizma“. Podsetio je da je prošle godine, na Vidovdan, ruska Regionalna društvena organizacija „Savez oficira vazdušno-desantne armije i veterana ratnih operacija“ iz pobratimskog grada Lipecka i Udruženje veterana „Bojevo bratstvo“ iz Kruševca potpisali Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći. Na njihovu inicijativu i sredstvima koja su obezbedili, na ovom Spomeniku su izvršene dopune i ispravke teksta za 22 crvenoarmejca, a sada je spomenik, zahvaljujući njima obnovljen i proširen.

Ovom prilikom zamenik gradonačelnika se zahvalio našim pobratimima iz Lipecka, posebno gospodinu Evgeniju Čunosovu iz ruske Regionalne društvene organizacije „Savez oficira vazdušno- desantne armije i veterana ratnih operacija“  i veteranima „Bojevo bratstvo“ iz Kruševca što su  na ovaj način sačuvali uspomenu na sve pripadnike Crvene armije koji su junački poginuli  oslobađajući naš Kruševac.

Gospodin Evgenij Čunosov se takođe obratio prisutnima u ime gradonačelnice pobratimskog Grada Lipecka i uručio medalju predsedniku Skupštine Predragu Vukićeviću. Udruženja ratnih veterana „Bojevo bratstvo“ iz Kruševca uručilo je plakete zaslužnim pojedincima.

Potom je u organizaciji Kulturnog centra Kruševac izveden prigoodan program povodom Dana oslobođenja grada.

 


Scroll Skip to content