Kruševac centar

Полагање венаца и цвећа на спомен обележја поводом 14. октобра

Полагање венаца и цвећа на спомен обележја поводом 14. октобра

14. октобра 2021.

Поводом Дана ослобођења Крушевца, Јасмина Палуровић, градоначелник Града Крушевца и председник Скупштине града Предраг Вукићевић положили су данас венце на хумке на Слободишту, Споменик учесницима ратова 1912-1918 и Споменик руским војницима на Расини.  Венце су положили и делегације Расинског круга, Гарнизона Крушевац, СУБНОР-а, РВИ, пензионера, ветерана и бројних других организација и удружења која негују слободарске традиције.

 

Представник побратимског града Липецка – господин Евгеније Чуносов, из руске Регионалне друштвене организације „Савез официра ваздушно- десантне армије и ветерана ратних операција“ је са представницима Града положио цвеће на Споменик Руском војнику у Лазарици, а потом и на Споменик руским војницима на Расини.

 

Заменик градоначелника Александар Јовановић је у обраћању скупу рекао: „Крушевац има дугу, богату и бурну историју. Oсвајан је, рушен, али смо га и јуначки ослобађали, зидали и обнављали. Данас одајемо почаст свим погинулим јунацима који су дали своје животе како бисмо ми живели слободно и у миру. Наша је дужност да поштујемо и ценимо храброст зa њихов подвиг против фашизма“. Подсетио је да је прошле године, на Видовдан, руска Регионална друштвена организација „Савез официра ваздушно-десантне армије и ветерана ратних операција“ из побратимског града Липецка и Удружење ветерана „Бојево братство“ из Крушевца потписали Споразум о сарадњи и узајамној помоћи. На њихову иницијативу и средствима која су обезбедили, на овом Споменику су извршене допуне и исправке текста за 22 црвеноармејца, а сада је споменик, захваљујући њима обновљен и проширен.

Овом приликом заменик градоначелника се захвалио нашим побратимима из Липецка, посебно господину Евгенију Чуносову из руске Регионалне друштвене организације „Савез официра ваздушно- десантне армије и ветерана ратних операција“  и ветеранима „Бојево братство“ из Крушевца што су  на овај начин сачували успомену на све припаднике Црвене армије који су јуначки погинули  ослобађајући наш Крушевац.

Господин Евгениј Чуносов се такође обратио присутнима у име градоначелнице побратимског Града Липецка и уручио медаљу председнику Скупштине Предрагу Вукићевићу. Удружења ратних ветерана „Бојево братство“ из Крушевца уручило је плакете заслужним појединцима.

Потом је у организацији Културног центра Крушевац изведен пригоодан програм поводом Дана ослобођења града.

 


Scroll Skip to content