Kruševac centar

Подељени рамови за трактор

Подељени рамови за трактор

27. марта 2024.

У организацији Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, на основу Уредбе Владе Републике Србије, данас је на кванташкој пијаци у Крушевцу одржана додела бесплатних заштитних рамова за тракторе пољопривредницима из Крушевца и околних села. Циљ ове кампање је смањење фаталних несрећа и смањење могућности озбиљнијих повреда возача у случају превртања трактора.

Подели заштитних рамова за тракторе присуствовали су представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре – Министар Горан Весић и помоћник Мирослав Алемпић, Министарства унутрашњих послова – начелник управе саобраћајне полиције РС Славиша Лакићевић и саветник министра Симо Чулић, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – министарка Јелена Танасковић, државни секретар Бобан Костић и помоћник министарке Ведране Илић, и Агенције за безбедност саобраћаја – в.д. директора Бранко Стаматовић.

Испред Града Крушевца, додели су присуствовали градоначелник Иван Манојловић, заменик градоначелника Снежана Радојковић, председник Скупштине Града Крушевца Драгана Баришић и заменик Синиша Максимовић, секретар Скупштине Града Крушевца Маја Цуцкић и заменик Ивана Антић, начелник Градске управе Весна Анђелић и заменик начелника Ивана Пајић. Такође су и народне посланице Невена Ђурић и Јасмина Палуровић присуствовале догађају, као и  начелник Расинског управног округа Иван Анђелић са председницима општина Расинског управног округа и  представници јавног и политичког живота и многобројни суграђани.

Пре почетка поделе рамова гости су могли да обиђу штандове које су припремили Удружење жена Јасика „Жене царског града“ , Пољопривредни факултет , Градска управа Крушевац – Савет за безбедност саобраћаја, Пољопривредна стручна служба, Етно удружење „Кукљинско прело“ и Расадник цвећа „Милојевић“ из Великог Шиљеговца.

Скупу се обратио Бранко Стаматовић, в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја: „ Агенција се бави на првом месту превенцијом, истраживањем како и на који начин долази до страдања у саобраћајним несрећама. Прошле године је 25 људи изгубило живот у саобраћају на путу, а 27 људи ван пута радећи трактором на њиви, у шуми услед превртања трактора. Управо је то разлог зашто је покренут овај национални пројекат. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је обезбедило средства за доделу субвенционисаног рама   за тракторе, томе је предходио један пројекат Агенције који је радио Машински факултет у Београду и Пољопривредни факултет у Новом Саду који су конструисали овај универзални рам за тракторе марке ИМТ 533, 539, 540, 542 и ИМТ 549“. Стаматовић је подсетио да ја овај испитан на ломљење и има све неопходне атесте и безбедан је. У случају превртања он има улогу да заштити живот возача трактора. „Предходне године је подељено преко 4.600 рамова, а сада преко 3.400 рамова. Покренут јеи нови Јавни позив за ову годину пре неколико дана и позивам све грађане који поседују тракторе а немају заштитни рам да се пријаве“, рекао је Стаматовић.

Министарка Танасковић се захвалила Градској управи на организацији и добродошлици као и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре и Агенцији за безбедност саобраћаја на покретању трећег  јавног позива за доделу бесплатних рамова за тракторе. „Трактористима желим да ускоро старе тракторе замене новим, да се јаве на јавни позив и конкуришу за нову механизацију, а држава је ту да помогне. Држава разуме пољопривреднике, јер је пољопривердни произвођач приоритет државе и важно је да поред увећања субвенција држава мисли и на безбедност пољопривреника“. Нагласила је да ће њено министарство и даље наставити да ради са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре и Агенције за безбедност саобраћаја. Подсетила је да се субвенције исплаћују редово, година за годином, јавни позиви иду на време, такође је изразила задовољство на великом интересовању пољопривредника Расинског округа.

На крају се обратио министар Горан Весић који је изјавио: „Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре је обезбедило 125.000.000 динара аза нове заштитне рамове како би земљорадници били безбеднији. Према статистици МУП а изгубило је живот 81 лице које је возило тракторе у саобраћајним несрећама на путевиима и на њивама, а прошле године је тај број смањен на 52 лица. С тим у вези од 01. јануара следеће године трактори неће моћи да се возе без заштитних рамова који чувају животе, зато је важно да наставимо са овом заједничком акцијом како би учешће у саобраћају било безбедно“. Такође је министар Весић најавио да ће следеће недеље биће расписан још један конкурс у вредности од око 200.000.000 динара за иновативна саобраћајна решења у руралним срединама и позвао све заинтересоване локалне самоуправе да се пријаве на конкурс.

Догађај је завршен кратким програмом ансамбла „Чарапани“ у организацији Културног центра Крушевац, након чега су подељени заштитни рамови пољопривредницима.


Scroll Skip to content