Крушевац Слободиште

Подела репроматеријала у Институту за крмно биље

Подела репроматеријала у Институту за крмно биље

22. октобра 2021.

И ове године, по пети пут, Институт за крмно биље и Град Крушевац реализују пројекат „Унапређење сточарске и пчеларске производње“, који финансира град Крушевац. У оквиру пројекта учествовало је 40 фармера – сточара и 30 пчелара, а град је учествовао са 5 милиона динара.

 

Окупљеним пољопривредницима најпре се обратио директор Института за крмно биље др Зоран Лугић, истичући значај пројекта чији је превасходни циљ повећање нивоа знања и његове функционалне употребе у производњи.

 

Он се захвалио Граду на подршци и препознавању пољопривреде као једне од најбитнијих привредних грана, у оквиру које сточарству треба посветити посебну пажњу.

Градоначелник Јасмина Палуровић истакла је одрживост пројекта као параметар који показује да су његови ефекти најкориснији пре свега за фармере, али и континуирану оправданост учесника других субјеката – Института (стручну) и Града (финансијску).

 

Она је изразила очекивање да ће се сарадња успешно продужити, као и да ће Град наставити са субвенционисањем и другим мерама поспешивања пољопривреде, као и остајања младих на селу.

 

Помоћник градоначелника Марко Кнежевић је додао да су посебне олакшице у износу од 10% на већ постојеће субвенције, намењене особама млађим од 40 година, као и женама које су се определиле за бављење пољопривредом.

 

Што се тиче стручног дела пројекта, Институт је анализирао земљиште (120 узорака), кроз комплетну анализу плодности. Већини фармера је после анализе земљишта и сточне хране, препоручена промена сетвене структуре.

На пчеларским газдинствима анализирани су узорци меда неопходни за декларисање. Такође, препоручена им је сетва једногодишњих и вишегодишњих медоносних врста, као и садња вишегодишњих дрвенастих медоноша.

У оквиру пројекта, пољопривредницима је подељен и репроматеријал у виду семена и минералног ђубрива.


Scroll Skip to content