Kruševac centar

Подела астрономске опреме школама

Подела астрономске опреме школама

30. септембра 2020.

У оквиру пројекта „Формирање астрономских секција у крушевачким школама“ данас је у Мозаик сали извршена подела опреме и књига које су овим пројектом набављене за свих 18 основних школа у Крушевцу.

 

Опрема садржи телескоп, микроскоп и двоглед који ће се користити приликом реализације активности из астрономије, а од књига свака школа је добила уџбеник из Астрономије за 4. разред Гимназије и књигу „Мали водич за будуће астрономе аматере“ коју су припредили Предраг Агатоновић и Зоран Томић за потребе рада удружења.

 

На данашњој свечаности у име града, који је подржао пројекат у оквиру Локалног акцијског плана за децу у вредности од 170.000 динара обратио се заменик градоначелника Александар Јовановић, који је пожелео свим учесницима пројекта пуно успеха у реализацији и нагласио да ће град увек пдоржавати сличне пројекте кроз своје планове који имају за циљ да помогну да наша деца себе усваршавају и да што квалитетније искористе слободно време. Нагласио је да је град ове године кроз Локални акцијски план за децу издвојио милион динара којима су подржани и други пројекти. Захвалио се члановима удружења „Еурека“ што раде на успешној промоцији астрономије као науке, али и града Крушевца својим радом.

Присутнима се обратио и Милош Станковић, председник астрономског удружења „Еурека“ који се захвалио у име чланова удружења граду на подршци у свим активностима које удружење ради како би астрономија била заступљенија као наука у нашем образовном систему, медијима који прате и редовно извештавају о раду удружења и школама и наставницима што су подржали овај пројекат и што ћемо сви заједно омогућити да Крушевац буде први град у Србији који је за све школе обезбедио потребну опрему за рад и формирање астрономских секција. Милош се захвалио и претходном предценику удружења, сада народном посланику Зорану Томићу на свему што их је научио у удружењу рекавши да је пред њима тежак задатак да резултате које је постигао својим радом надмаше.

Након обраћања Милош Станковић је прочитао и писмо подршке председника Друштва астронома Србије Владимира Ђошовића за релаизацију пројекта и реализацију идеје да Крушевац добије своју астрономску опсерваторију која ће унапредити услове да овај пројекат буде још успешнији.

На крају свечаности уручене су књиге и опрема директорима и наставницима основних школа у Крушевцу од стране заменика градоначелника Александра Јовановића, помоћника градоначелника за друштвене делатности Јелене Тодоровић и председника удружења Милоша Станковића.

 


Scroll Skip to content