Kruševac Porta

Почело асфалтирање писте на аеродрому “Росуље”

Почело асфалтирање писте на аеродрому “Росуље”

29. априла 2022.

На аеродрому „Росуље“, користећи добре временске услове, убрзано се изводе радови на асфалтирању полетно слетне стазе. Тим поводом, данас су ову локацију обишли директор „Аеродроми Србије“ доо Ниш  Михајло Здравковић са сарадницима, градоначелник Јасмина Палуровић и заменик начелника Градске управе Весна Анђелић.

Аеродром „Росуље“, иницијално, један од капиталних пројеката за град Крушевац, а сада припојен „Аеродроми Србије“ доо Ниш, добија репутацију националног значаја.

Како је изјавила градоначелник Јасмина Палуровић, прве грађевинске радове финансирао је Град у износу од 100 милиона динара, а значајна средства издвојена су и за експропријацију земљишта.

Након преноса оснивачких права на Владу Републике Србије, из републичког буџета издвојена су средства за изградњу хангара са стајанком и рулном стазом, са пратећим хидротехничким и електро инсталацијама, чија је предрачунска вредност 27,5 милиона динара.

Директор „Аеродроми Србије“ доо Ниш Михајло Здравковић је рекао да, сходно пројекту и динамици планираних активности, у оквиру треће фазе изградње, тренутно се изводе радови на асфалтирању, односно стављању првог слоја асфалта на полетно слетној стази (дужина 820 метара, ширина 23)  са припадајућом рулном стазом (дужина 110 метара, ширина 15). Предрачунска вредност – 313, 5 милиона динара.

Оно што је такође битно је и изградња ретензије, у сврху прикупљања и одливања атмосферских вода, како би се заштитило подручје села Паруновац. Такође, планира се и уређивање прилазног дела до хангара и паркинг, као и повећање напона електричне енергије.

Након завршетка изградње која се очекује током текуће године,  аеродром „Росуље“ носиће кодну ознаку 2Б, што подразумева слетање авиона распона крила од 15 до 24 метра ширине и биће намењен за спортске, карго и комерцијалне летове.

То значи да ће Град Крушевац добити нову димензију која подразумева и ваздушни саобраћај, додатну атрактивност за инвеститоре и спортско – туристички аспект.


Scroll Skip to content