Kruševac centar

Počela druga faza programa „Romakted“

Počela druga faza programa „Romakted“

2. novembra 2021.

Evropska unija i Savet Evrope organizovali su danas u Beogradu konferenciju povodom pokretanja 2 faze zajedničkog programa ROMACTED – “Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnom nivou”. Zajednički program Evropske unije i Saveta Evrope predstavlja nastavak prve faze ovog programa sprovedenog u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj (2017-2020), koji za cilj ima da pojača napore za pobošljanje integracije romskog stanovništva u lokalne zajednice kroz veće učešće u lokalnom kreiranju politike i sprovođenju lokalnih akcija.

Skupom je predsedavao Tobijas Flesenkemper, šef misije Saveta Evrope u Beogradu, a prisustvovali su i Gordana Čomić, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Emanuel Žofre, šef Delegacije EU u Srbiji, Stevan Gligorin, državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i Marina Vasić, Romakted programska menadžerka.

Gradonačelnik Kruševca Jasmina Palurović je prisustvovala ovoj konferenciji i potpisala Protokol o saradnji koji pokazuje zajedničku posvećenost osnaživanja romske zajednice i ohrabrivanje učešća Roma i Romkinja u lokalnim planovima i projektima.

Jednoglasan stav predstavnika EU na današnjem skupu je da će ova zajednica evropskih država pomoći u svim aktivnostima i na sve načine da romska nacionalna manjina ima jednaka prava kao i svi drugi građani u svim oblastima života.

Ministar Gordana Čomić istakla je da zajedničkim naporima promenimo percepciju o romskoj zajednici i da oni ne budu više na margini društva u Srbiji. A sve to mora da ide preko aktivnijeg učešća lokalnih samouprava, jer je to jedini put ka unapređenju života Roma u našoj zemlji.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije Stevan Gligorin je poručio da će podsticanjem bolje komunikacije lokalnih vlasti sa predstavnicima romske zajednice, Ministarstvo dati svoj doprinos unapređenju položaja ove nacionalne manjine u Srbiji i rešavanju uočenih problema, uz poštovanje osobenosti svake lokalne sredine, ali i Roma koji u njima žive.

Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine pohvalio je ovaj program i realizovanu prvu fazu. Kao prioritetan cilj naveo je revidiranje Lokalnih akcionih planova za Rome i usklađivanje sa EU propisima.

Danas se pohvalno govorilo i o sve većem  učešću ove populacije na važnim državnim i rukovodećim mestima u našoj zemlji, na nastavničkim i profesorskim mestima u obrazovnom sistemu, a to je sve dobar podstrek za mlade naraštaje.

U ranije poslatim izjavama čelnih ljudi gradova i opština koji su danas potisali Protokol, gradonačelnik Kruševca Jasmina Palurović izjavila je da „Grad Kruševac sistemski i kontinuirano radi na unapređivanju položaja romske nacionalne manjine. Program ROMACTED faza 2 će biti značajan instrument za implementaciju Lokalnog akcionog plana za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, unapređivanje kvaliteta života kako romske, tako i lokalne zajednice, kao i mehanizam za jačanje kapaciteta lokalne samouprave kroz unapređivanje znanja i veština ljudskih resursa koji posvećeno rade na unapređivanju integracije romske zajednice u svim oblastima društvenog života“.

Danas je 14 lokalnih samouprava  potpisalo Protokol za učešće na programu “ROMACTED II” u Srbiji: Aleksinac, Apatin, Bač, Kostolac, Kragujevac, Kruševac, Lebane, Niš, Pirot, Prokuplje, Subotica, Vrnjačka Banja, Zaječar i Zvezdara.

 


Scroll Skip to content