Kruševac centar

Почела друга фаза програма „Ромактед“

Почела друга фаза програма „Ромактед“

2. новембра 2021.

Европска унија и Савет Европе организовали су данас у Београду конференцију поводом покретања 2 фазе заједничког програма ROMACTED – “Промовисање доброг управљања и оснаживања Рома на локалном нивоу”. Заједнички програм Европске уније и Савета Европе представља наставак прве фазе овог програма спроведеног у земљама Западног Балкана и Турској (2017-2020), који за циљ има да појача напоре за побошљање интеграције ромског становништва у локалне заједнице кроз веће учешће у локалном креирању политике и спровођењу локалних акција.

Скупом је председавао Тобијас Флесенкемпер, шеф мисије Савета Европе у Београду, а присуствовали су и Гордана Чомић, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Емануел Жофре, шеф Делегације ЕУ у Србији, Стеван Глигорин, државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Далибор Накић, председник Националног савета ромске националне мањине и Марина Васић, Ромактед програмска менаџерка.

Градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић је присуствовала овој конференцији и потписала Протокол о сарадњи који показује заједничку посвећеност оснаживања ромске заједнице и охрабривање учешћа Рома и Ромкиња у локалним плановима и пројектимa.

Једногласан став представника ЕУ на данашњем скупу је да ће ова заједница eвропских држава помоћи у свим активностима и на све начине да ромска национална мањина има једнака права као и сви други грађани у свим областима живота.

Министар Гордана Чомић истакла је да заједничким напорима променимо перцепцију о ромској заједници и да они не буду више на маргини друштва у Србији. А све то мора да иде преко активнијег учешћа локалних самоуправа, јер је то једини пут ка унапређењу живота Рома у нашој земљи.

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Владе Републике Србије Стеван Глигорин је поручио да ће подстицањем боље комуникације локалних власти са представницима ромске заједнице, Министарство дати свој допринос унапређењу положаја ове националне мањине у Србији и решавању уочених проблема, уз поштовање особености сваке локалне средине, али и Рома који у њима живе.

Далибор Накић, председник Националног савета ромске националне мањине похвалио је овај програм и реализовану прву фазу. Као приоритетан циљ навео је ревидирање Локалних акционих планова за Роме и усклађивање са ЕУ прописима.

Данас се похвално говорило и о све већем  учешћу ове популације на важним државним и руководећим местима у нашој земљи, на наставничким и професорским местима у образовном систему, а то је све добар подстрек за младе нараштаје.

У раније послатим изјавама челних људи градова и општина који су данас потисали Протокол, градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић изјавила је да „Град Крушевац системски и континуирано ради на унапређивању положаја ромске националне мањине. Програм ROMACTED фаза 2 ће бити значајан инструмент за имплементацију Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња, унапређивање квалитета живота како ромске, тако и локалне заједнице, као и механизам за јачање капацитета локалне самоуправе кроз унапређивање знања и вештина људских ресурса који посвећено раде на унапређивању интеграције ромске заједнице у свим областима друштвеног живота“.

Данас је 14 локалних самоуправа  потписало Протокол за учешће на програму „ROMACTED II“ у Србији: Алексинац, Апатин, Бач, Костолац, Крагујевац, Крушевац, Лебане, Ниш, Пирот, Прокупље, Суботица, Врњачка Бања, Зајечар и Звездара.

 


Scroll Skip to content