Kruševac Porta

Почела акција „650 садница за 650 година града“

Почела акција „650 садница за 650 година града“

31. марта 2021.

Поводом великог јубилеја – 650 година од оснивања Града Крушевца, данас је на Слободишту отпочела симболична акција озелењавања и пошумљавања, која подразумева садњу 650 садница на територији града. Тим поводом, ову локацију су данас обишли градоначелник Јасмина Палуровић, заменик градоначелника Александар Јовановић, помоћник градоначелника за екологију, одрживи развој и енергетику Иван Парезановић и директор ЈКП „Крушевац“ Снежана Радојковић.

 

Обележавање значајног јубилеја одвијаће се током целе године, нагласила је градоначелник Јасмина Палуровић и ова акција је само једна у низу.

Прва локација одабрана за пошумљавање је Слободиште, а затим се планирају јавне површине – вртићи, школе, паркови…

Одзив донатора је више него добар, а осим приватника, учешће је узело и ЈП „Србијашуме“.

Градоначелница је позвала грађане да предлажу локације за садњу, а према проценама, до краја године биће засађено укупно око 1000 садница различитих врста дрвећа. Такође је додала да је Град Крушевац аплицирао за средства код Министарства заштите животне средине, које је одобрило око 800.000 динара за пошумљавање, а из сопствених средстава издвојиће још око 200.000.

Помоћник градоначелника за екологију Иван Парезановић прецизирао је да су у питању махом лишћарске, аутохтоне сорте – липа, бреза, јавор, а од четинарских заступљене су тује и борићи.

Директор ЈКП „Крушевац“ Снежана Радојковић истакла је да садњу, односно пошумљавање обављају стручна лица овог предузећа, водећи рачуна и о подземним инфраструктурним инсталацијама.

Колико је битно засадити, толико је важно и очувати младице, тако да се апелује на грађане да штите нове засаде, како би ефекат био максималан. Не само естетска компонента, већ и еколошка: смањење загађења ваздуха, побољшање микроклиме, смањење буке.


Scroll Skip to content