Kruševac centar

Пливање за часни Богојављенски крст на Западној Морави у Белој Води

Пливање за часни Богојављенски крст на Западној Морави у Белој Води

19. јануара 2022.

Поводом великог хришћанског празника Богојављења, данас је одржано 21. традиционално витешко надметање за часни Богојављенски крст на Западној Морави у Белој Води.  Организатори су Културни центар и Црквене општине Бела Вода, Стопања и Бресно поље, а покровитељи Град Крушевац и СО Трстеник. Град Крушевац представљала је градоначелник Јасмина Палуровић, а општину Трстеник, председник Скупштине Герасим Атанасковић.

Овогодишња Богојављенска светковина отпочела је јутрос у црквама – служењем литургије. Часни крст са кивота Светог кнеза Лазара свечано је испраћен из цркве Лазарице до Беле Воде.

 

Симболично, на скели на Западној Морави, сусрели су се градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић и председник СО Трстеник Герасим Атанасковић. Након освећења воде на Морави и службе коју су обавили свештеници Крушевачке епархије, ломљена је погача пријатељства између две суседне општине.

После обраћања представника Крушевца и Трстеника, стартовало је витешко надметање у пливању за часни Богојављенски крст, у духу православне традиције и симболике очишћења од грехова.

У овогодишњој трци учествовало је 88 пливача.

До часног крста први је допливао Лука Момировић из Крушевца (22 године), студент Факултета физичке културе у Београду. Традиционална победничка признања Златни крст и Победнички плашт уручила му је Градоначелница.

Од ове године, установљене су још две награде – Камени крстићи, и то за најмлађег и најстаријег учесника. Најмлађи учесник је Саша Ранђеловић из Крушевца, рођен 2015. године, а најстарији Горан Богосављевић 1958., такође из Крушевца.

У програму је учествовала певачка група КУД-а „Герасим Вујић“ из Коњуха.

Иначе, пливање за часни Богојављенски крст је духовно, културно и спортско догађање, у част дана када је Господ Исус Христос позвао Светог Јована претечу да га крсти у реци Јордан.Одмах по крштењу отворило се небо и зачуо глас Бога Оца да је Исус син његов, а на Исуса се спустио Дух Свети у виду голуба.

Верници се на дан Богојављења међусобно поздрављају са „Бог се јави“!


Scroll Skip to content