Kruševac centar

Plastenici i obuke za socijalno ugrožene porodice

Plastenici i obuke za socijalno ugrožene porodice

22. septembra 2020.

U okviru projekta „Direktna socio-ekonomska pomoć ugroženim porodicama i pružaocima socijalnih usluga u lokalnim zajednicama u Srbiji” koji ASB sprovodi u saradnji sa Gradom Kruševcem, danas su potpisani ugovori sa 22 porodice kojima će biti donirani plastenici i poljoprivredna mehanizacija.

ASB će u okviru projekta podeliti preko 80 ekonomskih grantova u vidu plastenika, sistema kap po kap i prateće opreme socijalno ugroženom stanovništvu u Kruševcu, Beloj Palanci, Lučanima i Čoki.

Jasmina Palurović, gradonačelnik Grada Kruševca je pozdravila prisutne i zahvalila se na pomoći i saradnji Nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova koji finansira Projekat, kao i nemačkoj nevladinoj organizaciji ASB koja ga implementira uz podršku lokalnih samouprava. Rekla je da se nada da ćemo i dalje nastaviti dobru saradnju, pošto je veliko interesovanje, a sve u interesu naših građana.

Ukupno 22 korisnika sa teritorije Grada Kruševca i po 20 korisnika sa teritorija ostalih opština, će potpisati ugovore o donaciji plasteničkih jedinica od ASB-a, koji će biti realizovani do kraja tekuće godine.

Gordan Velev, direktor Kancelarije ASB u Beogradu istaknuo je značaj dugogodišnje saradnje između ASB-a i Grada Kruševca na projektima ekonomskog osnaživanja, kao i ulaganja Nemačke Vlade u ovaj sektor u celoj Srbiji.

Nakon potpisivanja ugovora, a uporedo sa podelom grantova, svim korisnicima će biti održane i terneske obuke “Osnove plasteničke proizvodnje”, gde će se na praktičan način upoznati sa plasteničkom proizvodnjom, potencijalnim rizicima i problemima sa kojima se proizvođači mogu susresti, koracima ka uspešnoj i profitabilnoj proizvodnji dobara.

Podsetićemo, u aprilu mesecu ove godine, potpisani su sporazumi o saradnji između ASB-a i partnerskih opština, kojima će korisnici projekta pored plastenika i prateće opreme u narednom periodu dobiti i besplatnu obuku za proizvodnju određenih kulturnih dobara. ASB i Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova godinama sarađuju na projektima u Kruševcu ostalim opštinama, gde pomožu socijalno ugroženim porodicama i marginalnim grupama, a samo za ovaj projekat izdvojeno je oko 187.000 eura, što je duplo više nego prošle godine kada je ista akcija realizovana u Srbiji.

Cilj projekta jeste da doprinese socio-ekonomskoj inkluziji veoma ugroženih porodica i pojedinaca u Srbiji i da stvori bolje uslove za njihov život i zaposlenje.


Scroll Skip to content