Крушевац Слободиште

Патријарх српски у манастиру Свети Лука у Бошњану

Патријарх српски у манастиру Свети Лука у Бошњану

31. октобра 2022.

Патријарх српски, Његова Светост господин Порфирије служио је Свету архијерејску литургију у манастиру Светог апостола и јеванђелисте Луке у Бошњану, на дан истоимене крсне славе овог манастира.

У присуству бројних верника, освештано је и звоно, дар из Русије, добротвора из Санкт Петербурга. Патријарха српског у порти манастира Свети Лука дочекао је владика крушевачки господин Давид, заједно са свештеницима Крушевачке епархије. Изузетном догађају за све вернике овог краја присуствовали су и представници световне власти, градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић и начелник Расинског управног округа Иван Анђелић.

„Да ће се на овом светом месту чути „царско руско звоно“ био је благослов старца Тадеја Витовничког, а сада се то пророчанство које смо брижно чували испуњава“, речи су игумана манастира Свети Лука, архимандрита Алексеја Богићевића.

Уз неимарске подухвате на изградњи, овај свети храм сакупио је чак 12 црквених звона. На  овом последњем, највећем и највеличанственијем, осликане су фигуре Светог Саве и Светог Симеона, царске породице Романових, кнеза Лазара и Светог Сергеја Радоњешког. Тешко је око 15 тона, а израдили су га руски ливци. Према неким проценама, његов одјек ће се чути на даљини од чак 40 километара.

Иначе, манастир у Бошњану се од 14.века више пута градио и рушио, а последњи пут, пре две деценије. Данас има Саборни храм и величанствене цркве са изузетним фрескама, иконама, звоницима. У комплексу је скит Пресвете Богородице Пећке Краснице, пчеларска кућица, јединствено гробље од старих надгробних споменика и 130 крстова, пространи манастирски летњиковац, конак, библиотека, извор са лековитом водом.

На поклону изливеном у Санкт Петерсбургу пише и да је „звоно на узбуну“ јер ће опомињати људе да не скрећу са пута вере.


Scroll Skip to content