Kruševac Porta

Отворени сеоски пунктови за имунизацију

Отворени сеоски пунктови за имунизацију

11. марта 2021.

Поводом масовне вакцинације против вирусне инфекције COVID – 19, данас је организован обилазак вакциналних пунктова на сеоском подручју. Директор БИА Братислав Гашић, градоначелник Јасмина Палуровић, директор Завода за јавно здравље, епидемиолог др Предраг Павловић и в.д. директор Опште болнице др Весна Стевић Гајић обишли су амбуланте у Великом Шиљеговцу и Великим Купцима.

Један од највећих приоритета националне безбедности је свакако и очување здравље грађана, рекао је директор БИА Братислав Гашић, и из тог разлога, активно су укључени у набавку опреме и вакцина, њихову дистрибуцију, контролу потрошње…Грађанима Србије доступне су све четири вакцине против COVID – a , којима не располажу ни много развијеније земље.

Отварањем пунктова по селима, помоћи ће се грађанима да на лакши и бржи начин обаве имунизацију, као најефикаснију заштиту против болести. То се пре свега односи на старије суграђане, а као додатна олакшавајућа околност је и могућност вакцинације без претходног заказивања.

Прецизнијим планом предвиђено је отварање пунктова и у селима: Бела Вода, Бивоље, Паруновац, Читлук, Коњух, Пепељевац.

У Крушевцу је преко 20 000 ревакцинисаних, а једну дозу примило је преко 30 000 лица.

Да ситуација није лака, потврдила је в.д.директор Опште болнице др Весна Стевић Гајић. Она је изјавила да је данас 115 хоспитализованих пацијената, са свакодневним трендом већег пријема него отпуста. Посебно је забрињавајућа чињеница да је последњих десетак дана, све већи број болесника на интензивној нези.

Забележени су и случајеви вакцинисаних лица која су добила инфекцију, али са лакшом клиничком сликом. Због тога и након имунизације треба бити опрезан, уз строго поштовање свих епидемиолошких мера.

Према речима директора ЗЗЈЗ др Предрага Павловића, тренутно се располаже довољним бројем вакцина, а на залихама има астразенеке и синофарма.

Градоначелник Јасмина Палуровић је истакла да имунизација тече беспрекорно, да се Град Крушевац руководи инструкцијама ЗЗЈЗ и другим референтним установама, као и да се остварује сва неопходна сарадња са ресорним Министарством и Владом РС.

У Градској управи ради и кол центар, који је на располагању грађанима за све информације везане за имунизацију.

Запажено је велико интересовање грађана, а отварање сеоских пунктова и могућност вакцинисања без претходне пријаве, додатно ће олакшати приступ лицима којима је из различитих разлога отежано да то учине.


Scroll Skip to content