Kruševac Slobodište

Otvorena manifestacija “Evropska nedelja mobilnosti”

Otvorena manifestacija “Evropska nedelja mobilnosti”

16. septembra 2020.

Ovogodišnji slogan Evropske nedelje mobilnosti je “Mobilnost bez zagađenja za sve”, koja će se do 22. septembra održati u Kruševcu, ali i još 26 lokalnih samouprava u Srbiji.

Manifestaciju su zvanično otvorili i obratili se okupljenim građanima, gradonačelnik Jasmina Palurović, generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić, zamenik Ambasadora Švedske Joakim Vern, Ambasador, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, prva potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović (nacionalni koordinator ENM ).

 

Evropska nedelja mobilnosti u Kruševcu, otpočela je u Mozaik sali Gradske uprave dodelom Zahvalnica.

Primili su ih prošlogodišnji učesnici (više od 50–ak) za doprinos zahvaljujući kome je grad Kruševac dobio titulu pobednika za 2019. godinu.
Njima se obratila gradonačelnik Jasmina Palurović: “ Velika je čast što je Kruševac pobednik na evropskom nivou za organizovanje ENM 2019., što su naše aktivnosti prepoznate i što smo se upisali na listu uspešnih evropskih gradova. Vaše učešće tokom manifestacije je dalo značajan doprinos ovom uspehu i mi vam se zahvaljujemo na pomoći u njenoj realizaciji. Ova nagrada je značajna za naš grad, ali će pružiti i podsticaj drugim gradovima i opštinama u Srbiji da se što više bave ovom temom“.

Zahvalnice su podelili gradonačelnik Jasmina Palurović, zamenik gradonačelnika Aleksandar Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za ekologiju, održivi razvoj i energetiku Ivan Parezanović i predsednik Skupštine grada Predrag Vukićević.

Do Trga glumaca gosti su imali priliku da uživaju u vožnji električnim mini busevima kao novoj atrakciji grada.

Na zvaničnom otvaranju najpre je govorila gradonačelnik Jasmina Palurović. Ona se zahvalila EU na nagradi, ali i svim partnerima grada koji su doprineli da Kruševac dobije evropsko priznanje.

Podsetila je da je Kruševac ka urbanoj mobilnosti krenuo “stidljivo”, često sa “nerazumevanjam i neodobravanjem” i da se prvo otpočelo sa uklanjanjem automobila sa ulica i uvođenjem alternativnih načina kretanja kroz grad. Razvoj urbane mobilnosti pojačan je usvajanjem Plana o urbanoj mobilnosti sa kojim se počelo sa konkretnim radom na terenu.
“Drago mi je da je naš rad privukao pažnju EU, zbog toga ćemo nastaviti da se razvijamo u ovom pravcu”, rekla je Palurović.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić čestitao je Gradu Kruševcu na velikom angažmanu i uspehu koji je postigao u urbanoj mobilnosti i zaštiti životne sredine i što je to primećeno i u Evropi. Zahvalio je Ministarstvu građevinarstva što se zajedno sa SKGO uključilo u projekat nedelje mobilnosti, zbog čega je ta manifestacija dobila na većem značaju u zemlji.

Zamenik Ambasadora Švedske Joakim Vern je izjavio da su Kruševac i druge lokalne samouprave u Srbiji od Švedske dobile veliku pomoć za poboljšanje životne sredine.
Jedna od te pomoći, dodao je Vern, jeste unapređenje kvaliteta vode za piće u Kruševcu i istakao da Kruševac zajedno sa susednim opštinama veoma uspešno radi na poboljšanju života građana.
“Kruševac poznaje potrebe svojih građana i visoko na listi prioriteta mu je zaštita zivotne sredine, te zato mislim da je nagradu Evropske komisije zasluženo dobio”, rekao je Vern.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici uručio je Gradu Kruševcu pehar Evropske Komisije za organizovanje Evropske nedelje mobilnosti 2019. godine i poručio da je Kruševac grad koji se upisao na evropskoj mapi mobilnih gradova.
Istakao je da se Evropska nedelja mobilnosti održava od 16. do 22. septembra u 49 evropskih zemalja i 2.600 lokalnih samouprava.
Fabrici je rekao da se osim u Kruševcu, nedelja mobilnosti u Srbiji organizuje u još 26 lokalnih samouprava čiji će građani narednih dana aktivno šetati, trčati, voziti električni skuter…

Podsetio je da je cilj EU da do 2050. smanji emisiju ugljen dioksida na minimum i dodao da je moto EU za ovu nedelju mobilnosti “Nula emisija za sve”. Nedelja mobilnosti, izjavio je, ima tri poruke, jedna je da se smanji zagađenje vazduha koje je loše po zdravlje ljudi, druga -da se poveća kretanje građana i treća – da javni prostor bude namenjen građanima, a ne automobilima.
Pozvao je građane Srbije da učestvuju u nedelji mobilnosti i kroz korišćenje aplikacije, jer će oni koji imaju najdužu rutu u pešačenju, voženju bajsa, rolera ili trčenja dobiti nagrade.
Fabrici je rekao i da će 19. septembar biti dan bez automobila u Beogradu, ali i u drugim gradovima Srbije, poput Pirota, Somobra, Užica, Kladova…

Prva potpredsednica Vlade, ministarka i nacionalni koordinator ENM prof.dr Zorana Mihajlović je pozvala sve lokalne samouprave u zemlji da se posvete urbanoj mobilnosti i posvete održivom načinu života, a Ministarstvo saobraćaja će ih od sledeće godine motivisati, najavila je, nagradom od milion dinara za grad ili opštinu koji se najviše u tom smeru potrudi.
“Iz Kruševca želimo da pošaljemo snažnu poruku svim građanima i građankama Srbije koliko je važna nedelja mobilnosti koja se održava u svim članicama EU, ali i za sve nas koji želimo da se uskladimo sa standardima EU”, rekla je Mihajlović.
Dodala je da su Ministarstvo i SKGO nacionalni koordinatori nedelje mobilnosti u našoj zemlji i istakla da nije zadovoljna time što se od 174 gradova i opština u Srbiji za učešće u nedelji mobilnosti prijavilo samo 27.
“Moramo u razvoju urbane mobilnosti da budemo bolji, brži i aktivniji, jer je to dobro za životnu sredinu i naše društvo. Često nam se čini da je ulaganje u životnu sredinu negde pored nas i da ako se malo potrudimo da će dati rezultate, a to nije tačno”, ukazala je Mihajlović.
Ona je objasnila da borba za zdraviju sredinu nije samo Ministarstva za zaštitu životne sredine, već i sa polja obrazovanja, saobraćaja i uopšte našeg razmišljanja o budućnosti i pametnom razvoju koji će omogućiti svim budućim generacijama da žive u očuvanijoj životnoj sredini.
Istakla je da će država i lokalne samouprave obezbediti uslove za razvoj urbane moblinosti, jer, ukazuje, bez dobrih uslova nemoguće je očekivati da ljudi izađu iz automobila.
Mihajlović je pozvala sve gradove i opštine u Srbiji da učestvuju u urbanoj mobilnosti ne samo tokom trajanja nedelje mobilnosti, već svakog dana.


Scroll Skip to content