Kruševac centar

Отворена манифестација „Европска недеља мобилности“

Отворена манифестација „Европска недеља мобилности“

16. септембра 2020.

Овогодишњи слоган Европске недеље мобилности је “Мобилност без загађења за све”, која ће се до 22. септембра одржати у Крушевцу, али и још 26 локалних самоуправа у Србији.

Манифестацију су званично отворили и обратили се окупљеним грађанима, градоначелник Јасмина Палуровић, генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић, заменик Амбасадора Шведске Јоаким Верн, Амбасадор, шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици, прва потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић (национални координатор ЕНМ ).

 

Европска недеља мобилности у Крушевцу, отпочела је у Мозаик сали Градске управе доделом Захвалница.

Примили су их прошлогодишњи учесници (више од 50–ак) за допринос захваљујући коме је град Крушевац добио титулу победника за 2019. годину.
Њима се обратила градоначелник Јасмина Палуровић: “ Велика је част што је Крушевац победник на европском нивоу за организовање ЕНМ 2019., што су наше активности препознате и што смо се уписали на листу успешних европских градова. Ваше учешће током манифестације је дало значајан допринос овом успеху и ми вам се захваљујемо на помоћи у њеној реализацији. Ова награда је значајна за наш град, али ће пружити и подстицај другим градовима и општинама у Србији да се што више баве овом темом“.

Захвалнице су поделили градоначелник Јасмина Палуровић, заменик градоначелника Александар Јовановић, помоћник градоначелника за екологију, одрживи развој и енергетику Иван Парезановић и председник Скупштине града Предраг Вукићевић.

До Трга глумаца гости су имали прилику да уживају у вожњи електричним мини бусевима као новој атракцији града.

На званичном отварању најпре је говорила градоначелник Јасмина Палуровић. Она се захвалила ЕУ на награди, али и свим партнерима града који су допринели да Крушевац добије европско признање.

Подсетила је да је Крушевац ка урбаној мобилности кренуо “стидљиво”, често са “неразумевањам и неодобравањем” и да се прво отпочело са уклањањем аутомобила са улица и увођењем алтернативних начина кретања кроз град. Развој урбане мобилности појачан је усвајањем Плана о урбаној мобилности са којим се почело са конкретним радом на терену.
“Драго ми је да је наш рад привукао пажњу ЕУ, због тога ћемо наставити да се развијамо у овом правцу”, рекла је Палуровић.

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић честитао је Граду Крушевцу на великом ангажману и успеху који је постигао у урбаној мобилности и заштити животне средине и што је то примећено и у Европи. Захвалио је Министарству грађевинарства што се заједно са СКГО укључило у пројекат недеље мобилности, због чега је та манифестација добила на већем значају у земљи.

Заменик Амбасадора Шведске Јоаким Верн је изјавио да су Крушевац и друге локалне самоуправе у Србији од Шведске добиле велику помоћ за побољшање животне средине.
Једна од те помоћи, додао је Верн, јесте унапређење квалитета воде за пиће у Крушевцу и истакао да Крушевац заједно са суседним општинама веома успешно ради на побољшању живота грађана.
“Крушевац познаје потребе својих грађана и високо на листи приоритета му је заштита зивотне средине, те зато мислим да је награду Европске комисије заслужено добио”, рекао је Верн.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици уручио је Граду Крушевцу пехар Европске Комисије за организовање Европске недеље мобилности 2019. године и поручио да је Крушевац град који се уписао на европској мапи мобилних градова.
Истакао је да се Европска недеља мобилности одржава од 16. до 22. септембра у 49 европских земаља и 2.600 локалних самоуправа.
Фабрици је рекао да се осим у Крушевцу, недеља мобилности у Србији организује у још 26 локалних самоуправа чији ће грађани наредних дана активно шетати, трчати, возити електрични скутер…

Подсетио је да је циљ ЕУ да до 2050. смањи емисију угљен диоксида на минимум и додао да је мото ЕУ за ову недељу мобилности “Нула емисија за све”. Недеља мобилности, изјавио је, има три поруке, једна је да се смањи загађење ваздуха које је лоше по здравље људи, друга -да се повећа кретање грађана и трећа – да јавни простор буде намењен грађанима, а не аутомобилима.
Позвао је грађане Србије да учествују у недељи мобилности и кроз коришћење апликације, јер ће они који имају најдужу руту у пешачењу, вожењу бајса, ролера или трчења добити награде.
Фабрици је рекао и да ће 19. септембар бити дан без аутомобила у Београду, али и у другим градовима Србије, попут Пирота, Сомобра, Ужица, Кладова…

Прва потпредседница Владе, министарка и национални координатор ЕНМ проф.др Зорана Михајловић је позвала све локалне самоуправе у земљи да се посвете урбаној мобилности и посвете одрживом начину живота, а Министарство саобраћаја ће их од следеће године мотивисати, најавила је, наградом од милион динара за град или општину који се највише у том смеру потруди.
„Из Крушевца желимо да пошаљемо снажну поруку свим грађанима и грађанкама Србије колико је важна недеља мобилности која се одржава у свим чланицама ЕУ, али и за све нас који желимо да се ускладимо са стандардима ЕУ”, рекла је Михајловић.
Додала је да су Министарство и СКГО национални координатори недеље мобилности у нашој земљи и истакла да није задовољна тиме што се од 174 градова и општина у Србији за учешће у недељи мобилности пријавило само 27.
“Морамо у развоју урбане мобилности да будемо бољи, бржи и активнији, јер је то добро за животну средину и наше друштво. Често нам се чини да је улагање у животну средину негде поред нас и да ако се мало потрудимо да ће дати резултате, а то није тачно”, указала је Михајловић.
Она је објаснила да борба за здравију средину није само Министарства за заштиту животне средине, већ и са поља образовања, саобраћаја и уопште нашег размишљања о будућности и паметном развоју који ће омогућити свим будућим генерацијама да живе у очуванијој животној средини.
Истакла је да ће држава и локалне самоуправе обезбедити услове за развој урбане моблиности, јер, указује, без добрих услова немогуће је очекивати да људи изађу из аутомобила.
Михајловић је позвала све градове и општине у Србији да учествују у урбаној мобилности не само током трајања недеље мобилности, већ сваког дана.


Scroll Skip to content