Kruševac Porta

Отворена 31. крушевачка Филозофско-књижевна школа

Отворена 31. крушевачка Филозофско-књижевна школа

18. јуна 2021.

У Градској управи Крушевац данас је отпочела са радом 31. крушевачка Филозофско – књижевна школа. Теме овогодишњег заседања су „Српски језик у књижевности и филозофији“ и „Историја, традиција, перспективе (650 година од оснивања града Крушевца)“.

 

Књижевно – филозофска школа се традиционално одржава у оквиру манифестације „Видовдан“. На челу школе је од 2013. Марко Недић, члан УКС који је уједно и председник Савета КФШ. Због прошлогодишње епидемије Ковид 19, тема везана за српски језик у књижевности и филозофији пренета је на овогодишње заседање.

 

Поздрављајући госте, градоначелник Јасмина Палуровић, подсетила је да ове године град Крушевац прославља велики јубилеј – 650 година од оснивања.

Говорећи о задатим темама, од којих се друга уклапа у концепт јубилеја, Градоначелница је истакла да ће њихово разматрање обележити значај и допринос који је крушевачка Филозофско – књижевна школа остварила током више од 30 година свог активног постојања и рада. То се пре свега односи на избор тема и постигнуте резултате, еминентне учеснике, зборнике радова произашле након заседања, чиме се утврђује њено високо позиционирано место у савременој српској култури, филозофији, књижевности и друштву у целини.

Директор Културног центра Виолета Капларевић је рекла да је крушевачка КФШ почела са радом још давне 1989., као јединствени интелектуални бренд града. „ Теме досадашњих скупова су биле различите, али увек актуелне и занимљиве, не само за учеснике, него и за јавност“.

Закључујући уводни део, председник Савета Марко Недић нагласио је да ће актуелне теме које се својим општим и посебним смислом укључују у подразумевану програмску ширину и рад Школе, на својеврстан начин изразити дух актуелног друштвеног времена, његовог непосредног функционисања и перспективе будућег испољавања.

 Овогодишње заседање, теоријским промишљањима и тумачењима књижевних остварења, језичких појава, филозофских идеја, веза с културном и историјском традицијом и перспективама будућег кретања нашег друштва, допринеће и да слика о значењу Крушевца и обележавању значајне годишњице, у културној и историјској традицији, данас и сутра, буде што присутнија.

Првог дана рада председавајући су Марко Недић и Слободан Кањевац, Јован Бабић и Радивоје Керовић, а другог – Часлав Копривица и Мишо Кулић, Зоран Аврамовић и Љубомир Петровић.


Scroll Skip to content