Крушевац Слободиште

Отворен Фестивал уградног садног материјала у Великом Шиљеговцу

Отворен Фестивал уградног садног материјала у Великом Шиљеговцу

26. августа 2023.

У Великом  Шиљеговцу данас је почео  дводневни  1. Фестивал украсног садног материјала, а отворио га је Александар Јовановић, заменик градоначелника Крушевца.

 

 

Отварајући Фестивал Александар Јовановић, заменик градоначелника је изразио велико задовољство  што се по први пут организовао један овакав скуп произвођача садног материјала. „Користим прилику да да похвалим ове вредне и радне људе чији су  резултати препознати у целој Србији. Овде се производи преко 60% производа украсног садног материјала који се пласира на територији Србије, а преко 50% укупног извоза украсног садног материјала такође долази баш из Великог Шиљеговца. Волео би да овај фестивал прерасте у један озбиљан Сајам хортикултуре“, завршио је Јовановић.

Присутнима се обратила и народна посланица Невена Ђурић рекавши да је поносна сто имамо толико излагача и да се нада да ће ова манифестација у наредним годинама постати традиционална, уз напомену да Влада Републике Србије подржава српско село и српског сељака бројним начинима улагања у пољопривреду.

Велики Шиљеговац је подручје са великим бројем произвођача украсног садног материјала и има 97 регистрованих расадника, који своје производе продају широм Србије и Европе.

На Ффестивалу се представило преко 50 излагача из Србије и са овог подручја, али и већи број  произвођача заштитних средстава, саксија, супстрата, малча и опреме за расадничку производњу.

У оквиру Фестивала одржано је предавање професора са Шумарског факултета у Београду на тему унапређења расадничке производње.

На крају су подељене награде за квалитет садног материјала и за најбоље уређен штанд. Награде су освојили:

 

За квалитет садног материјала

  1. Расадник „Липа“
  2. Расадник „Бреза“
  3. Расадник „Полкић“

За најбоље уређен штанд

  1. Расадник „Дизн“
  2. Расадник „Лазар“
  3. Расадник „Туја Голд“

Фестивалу су присуствовали и народни посланик Зоран Томић, начелник Градске управе Весна Анђелић, помоћник градоналелника за пољопривреду, водопривреду и шумарство Марко Кнежевић, директорка ЈКП Крушевац Снежана Радојковић, као и многи други.


Scroll Skip to content