Kruševac centar

Откривен споменик Цару Лазару

Откривен споменик Цару Лазару

28. јуна 2021.

У част великог јубилеја, 650 година од оснивања Града, Крушевац је добио други споменик посвећен оснивачу, Кнезу Лазару.

 

Споменик су открили градоначелник Јасмина Палуровић и директор БИА, иначе иницијатор идеје о подизању споменика, Братислав Гашић.

Чинодејствовао је, уз пригодну беседу, епископ крушевачки Давид уз саслужење свештенства. „Св. Кнез Лазар створио је симбиозу и синтезу доброте и лепоте и заслужан је за духовну лепоту Видовдана , украшавање Србије храмовима Божјим који су попут драгуља“.

Присуствовао је и владика британско – скандинавски Доситеј.

„ Наш царски град велику пажњу поклања очувању историјских и традиционалних вредности. Споменици чувају историјско наслеђе, преносећи сећање на нове генерације и дајући смисао историјском континуитету. Споменик Кнезу Лазару носи у себи огромну симболичку моћ, као инспирацију генерацијама које долазе у намери да се овековечи и сачува оно што су нам владари попут њега оставили у аманет,“ рекла је приликом отварања Градоначелница.

Аутор скулптуре је др Борис Стајковац , уз коауторство Томе Коматине, а своју инспирацију образложио је следећим речима:“ Желели смо да овим спомеником покажемо да кнез гледа ка свом граду, који је пре 650 година створио, гледа ка деци, ка будућности, али исуканог мача окренутог ка Косову ка коме су усмерени његов штит и његово срце које је остало тамо“.

Постамент је висок 10 метара, сам споменик 4, а на све 4 стране света стоје Лазареви гардисти у златним оклопима.

Пригодан програм извели су глумци Крушевачког позоришта.


Scroll Skip to content