Kruševac centar

Отварање „ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ 2021“ у Крушевцу

Отварање „ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ 2021“ у Крушевцу

16. септембра 2021.

Град Крушевац већ традиционално обележава манифестацију ЕВРОПСКАНЕДЕЉАМОБИЛНОСТИ, која се сваке године одржава од 16-22.септембра. Ове године се обележава две деценије кампање, која широм Европе подржава локалне иницијативе којима се градови чине безбеднијим, зеленијим, инклузивнијим и приступачнијим. Сваке године манифестација има одређену тему, а за 2021.годину је „Одржива мобилност за здравији живот“ и слоган: „Крећимо се одрживо! Останимо здрави!“.

У току ове године је град спровео бројне мере које се тичу унапређења саобраћаја, попут изградње бициклистичких трака и стаза у центру града приликом реконструкције главног, градског трга, проширење пешачке зоне и тротоара, побољшања приступачности,  садње зеленила. Треба напоменути да је  захваљујући претходним активностима град добио награду Европске комисије за организацију Европске недеље мобилности, као и националну награду за мобилност, коју по први пут ове године додељује Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Та средства ће град искористити за набавку аутобуских стајалишта и паркинга за бицикле, као и мапа са ознакама линија и редова вожње јавног превоза. Изјавио је на конференцији Иван Парезановић, помоћник градоначелнице за екологију одрживи развој и енергетику.

Због будућих пројеката за унапређење саобраћаја у граду, веома нам је важно и мишљење грађана, који своје предлоге за унапређење мобилности могу изнети попуњавањем анкете: https://forms.gle/dFmuvuFq8PDLFARw6

Помоћник за омладину и спорт, Владимир Петровић рекао је да су спортске активности и промовисање здравих стилова живота саставни део обележавања ЕВРОПСКЕНЕДЕЉЕМОБИЛНОСТИ и да ће Спортски Савез и клубови организовати промоцију спортова у недељу у главној улици попут бадминтона, тениса, стоног тениса и др.   Такође позивамо све грађане да се прикључе градској бициклистичкој вожњи за све узрасте, коју организујемо заједно са бициклистичким клубом Бела стена, која почиње од 17 часова у суботу код паркинга код Сале Соко.

 

Поред поменутих активности, у оквиру обележавања манифестације, град је припремио различите активности за све узрасте. Циљ је био промовисати активне видове кретања попут пешачења и вожње бицикла, који доприносе нашем здрављу и чистијој животној средини, па тако данас манифестација почиње са активношћу коју већ традиционално организују наставници и ђаци из О.Ш.“Велизар Станковић Корчагин“ из Великог Шиљеговца бициклистичком вожњом до Зебице. Касније је планирана радионица за поправку бицикли у О.Ш.“Јован Поповић“, где ће бити демонстрирано како одржавати свој бицикл ради безбедне и сигурне вожње. Поред вртића и школа у  организацији активности су укључени и Народна библиотека и Завод за јавно здравље, који ће мерити буку, изјавила је Јелена Николић, саветник за одрживу урбану мобилност и енергетске ефикасност.

И ове године ће главна улица у центру града, сваког дана током трајања манифестације у периоду од 18:00 до 22:00 часа, бити затворена за моторни саобраћај, а отворена као простор за игру малишана и пешачење. Те позивамо возаче да обрате пажњу на овај простор у центру, који се и ранијих година користио за различите активности нарочито најмлађих суграђана.

Позивамо све грађане да се укључе у активности, а и да и након Европске недеље мобилности више пешаче и возе бицикл.


Scroll Skip to content