Kruševac Porta

Otkrivena bista Stanislava Biničkog

Otkrivena bista Stanislava Biničkog

28. jula 2022.

U okviru 19. muzičke manifestacije „Stanislav Binički“ koja se održava u Jasici, večeras je otkrivena bista proslavljenog srpskog kompozitora, kome se ove godine obeležava 150. godišnjica od rođenja (27.jul 1972. godine).

U dvorištu škole, koja nosi ime zavičajnog kompozitora čija je kompozicija „Marš na Drinu“ stekla svetsku slavu, program je otpočeo upravo njenim izvođenjem.

Bistu je otkrila čukununuka Stevana Josifović, nakon čega je položeno cveće.

Okupljenim meštanima obratio se zamenik gradonačelnika Aleksandar Jovanović. „Spomenici čuvaju istorijsko nasleđe, prenoseći sećanje na nove generacije i dajući smisao istorijskom kontinuitetu. Poslednjih godina, grad Kruševac odaje dužnu poštu svojim velikanima, a ove godine, na Vidovdan, na platou u centru grada, kao dominantna figura, postavljen je spomenik Stanislavu Biničkom. Njegova bista je od večeras i u dvorištu škole,   gde će služiti kao večna inspiracija i podsećanje. Izgradnju spomenika su pomogli Klub privrednika i prijatelja grada“.

Reč je imao i inicijator obeležavanja jubileja, gradski većnik i pesnik Momir Dragićević, sagledavši iz svog ugla značaj ovog velikana.

Direktor škole Ivan Pelaić uručio je Pohvalu Stevani   Josifović, ističući da se ove godine obeležava i 190 godina rada škole.

U nastavku programa, izveden je koncert umetničke muzike, u interpretaciji Zemunskog gudačkog kvarteta.

Najpoznatiji zavičajni kompozitor Stanislav Binički bio je i dirigent i pedagog. Smatran je najvećim predstavnikom srpske klasične muzike i autor je prve srpske opere „Na uranku“.


Scroll Skip to content