Kruševac Porta

Откривена биста Станислава Биничког

Откривена биста Станислава Биничког

28. јула 2022.

У оквиру 19. музичке манифестације „Станислав Бинички“ која се одржава у Јасици, вечерас је откривена биста прослављеног српског композитора, коме се ове године обележава 150. годишњица од рођења (27.јул 1972. године).

У дворишту школе, која носи име завичајног композитора чија је композиција „Марш на Дрину“ стекла светску славу, програм је отпочео управо њеним извођењем.

Бисту је открила чукунунука Стевана Јосифовић, након чега је положено цвеће.

Окупљеним мештанима обратио се заменик градоначелника Александар Јовановић. „Споменици чувају историјско наслеђе, преносећи сећање на нове генерације и дајући смисао историјском континуитету. Последњих година, град Крушевац одаје дужну пошту својим великанима, а ове године, на Видовдан, на платоу у центру града, као доминантна фигура, постављен је споменик Станиславу Биничком. Његова биста је од вечерас и у дворишту школе,   где ће служити као вечна инспирација и подсећање. Изградњу споменика су помогли Клуб привредника и пријатеља града“.

Реч је имао и иницијатор обележавања јубилеја, градски већник и песник Момир Драгићевић, сагледавши из свог угла значај овог великана.

Директор школе Иван Пелаић уручио је Похвалу Стевани   Јосифовић, истичући да се ове године обележава и 190 година рада школе.

У наставку програма, изведен је концерт уметничке музике, у интерпретацији Земунског гудачког квартета.

Најпознатији завичајни композитор Станислав Бинички био је и диригент и педагог. Сматран је највећим представником српске класичне музике и аутор је прве српске опере „На уранку“.


Scroll Skip to content