Kruševac Porta

Откривен споменик Деспоту Стефану Лазаревићу

Откривен споменик Деспоту Стефану Лазаревићу

3. јула 2020.

Од данас, трг Костурница краси импозантан споменик посвећен Деспоту Стефану Лазаревићу, сину Кнеза Лазара. У историји је остао упамћен као велики војсковођа, ратник, изванредан дипломата, градитељ и ктитор, као и велики поклоник уметности. Споменик су открили градоначелник Јасмина Палуровић, Братислав Гашић и аутор скулптуре др Борис Стајковац.

Свечани чин освећења уз беседу, обавио је епископ Крушевачки Господин Давид, са свештенством, а скупу се обратила градоначелник Јасмина Палуровић.

Средства за израду споменика обезбеђена су из буџета Града и донација. Укупна вредност скулптуре са постаментом је око 25 милиона динара. Иницијативу је покренуо Народни музеј, а скулптура је израђена у бронзи. Висина споменика је 5 метара, а постамента од гранита 4.

 

Деспот Стефан је приказан на пропињућем коњу и са крстом у руци симболично усмереним ка Косову.

О раду на изради фигуре говорио је аутор др Борис Стајковац, истичући тимски рад као предуслов успешности.

Скупу се обратио и бивши градоначелник Братислав Гашић који је најавио за догодине изградњу споменика Цара Лазара на локацији „Центар 3“ (стари „Аеродром“).

Донатори који су помогли изградњу споменика: „Брзмин доо“ Брзеће, адвокати Бранислав Поповић и Зоран Пуношевац, корпорација „Трајал“, „Штампа систем доо“ Београд, „Quatro“ Крушевац, „Ламела промет“ Крушевац, професор Светомир Марковић из Београда и извођач радова, предузеће „Техноградња“ Крушевац.


Scroll Skip to content