Крушевац Слободиште

Откривен мурал Вере Николић

Откривен мурал Вере Николић

10. марта 2022.

На фасади крушевачке Хале спортова,  данас је у присуству Амбасадора Холандије Његове Екселенције Јоуста Реинтјеса и градоначелника Јасмине Палуровић откривен мурал светски прослављене спортисткиње Вере Николић, атлетичарке која је један део живота провела у Крушевцу. Овај мурал је први у низу од 10 који су посвећени изузетним женама Србије.

Амбасада Краљевине Холандије у сарадњи са Центром за женске студије, Културним центром Град и локалном самоуправом, финансирала је израду и постављање мурала у Крушевцу, што је део ширег пројекта  „Изузетне жене Србије“.

Циљ пројекта који реализује холандска Амбасада, образложио је Његова Екселенција Јоуст Реинтјес, је подизање свести грађана о женама које су кроз историју Србије одиграле важне улоге у различитим областима од медицине, културе, архитектуре до спорта, борбе за људска права и на тај начин допринеле еманципацији жена и јачању њиховог положаја у друштву.

Центар за женске студије је урадио истраживање на основу којег је идентификовано  10 жена чија достигнућа их прослављају пре свега у њиховим родним местима, местима  где су стварале и радиле, а потом и у целој земљи.

Вера Николић била је првакиња Балкана и Европе у трци на 800 метара. За спортисткињу године у целој Југославији проглашена је 1966. Две године након тога, поставила је светски рекорд на 800 метара. У наставку каријере, освојила је још једну европску бронзу и злато, а своје знање, као тренер, преносила је и на млађе генерације.

На јавном позиву одабрани су street art уметници, а мурал Вере Николић осликала је Марија Савић – Комарац. Дипломирала је на Факултету примењених уметности у Београду, са звањем мастера у области израде мурала.

Откривању мурала претходила је дебата у Културном центру посвећена положају жена у спорту  и друштву уопште.

Осврт на положај жена из угла Градоначелника дала је Јасмина Палуровић, представнице локалних организација: Алтернативни центар за девојке Анета – Пантелић и Удружење жена „ Пешчаник“ Снежана Јаковљевић говориле су о видљивости жена из локалне перспективе а тема излагања Зорице Мршевић, активисткиње за људска права је била, различити аспекти женског искуства у спорту.

Присутнима се обратио и Његова Екселенција Јоуст Реинтјес, амбасадор Холандије.

Драгоцене детаље из заједничког живота са Вером, са публиком је поделио супруг Пајо Ћасић.


Scroll Skip to content