Kruševac Porta

Одржано 22. пут пливање за часни Богојављенски крст на Западној Морави у Белој Води

Одржано 22. пут пливање за часни Богојављенски крст на Западној Морави у Белој Води

19. јануара 2023.

Поводом великог хришћанског празника Богојављења, данас је одржано 22. традиционално витешко надметање за часни Богојављенски крст на Западној Морави у Белој Води.  Организатори су Културни центар и Црквене општине Бела Вода, Стопања и Бресно поље, а покровитељи Град Крушевац и СО Трстеник. Манифестацији је присуствовао заменик градоначелника Александар Јовановић и помоћник градоначелника за омладину и спорт Владимир Петровић.

Овогодишња Богојављенска светковина отпочела је јутрос у црквама – служењем литургије. Часни крст са кивота Светог кнеза Лазара свечано је испраћен из цркве Лазарице до Беле Воде.

Симболично, на скели на Западној Морави, сусрели су се представници локалних самоуправа Крушевац и Трстеник – заменик градоначлника Крушевца Александар Јовановић и Јасмина Јефтић, одборник Скупштине општине Трстеник. Након освећења воде на Морави и службе коју су обавили свештеници Крушевачке епархије, ломљена је погача пријатељства између две суседне општине.

У овогодишњој трци учествовало је 110 пливача, најмлађи учесник је имао 8 година, а најстарији 66 године.

До часног крста први је допливао Лазар Крстић, студент из Крушевца (22 године). Традиционална победничка признања Златни крст и Победнички плашт уручио му је заменик градоначелника Александар Јовановић.

У програму је учествовала певачка група КУД-а „Герасим Вујић“ из Коњуха.

Иначе, пливање за часни Богојављенски крст је духовно, културно и спортско догађање, у част дана када је Господ Исус Христос позвао Светог Јована претечу да га крсти у реци Јордан.Одмах по крштењу отворило се небо и зачуо глас Бога Оца да је Исус син његов, а на Исуса се спустио Дух Свети у виду голуба.

Верници се на дан Богојављења међусобно поздрављају са „Бог се јави“!


Scroll Skip to content