Kruševac Slobodište

Održana manifestacija “Izađi mi na teglu”

Održana manifestacija “Izađi mi na teglu”

12. septembra 2021.

Na platou u okviru parka “Šarengrad”, danas se održala manifestacija „Izađi mi na teglu“. Kruševačke domaćice (i domaćini) takmičili su se u pripremanju najboljeg ajvara, ali su brojnim posetiocima bili na raspolaganju i raznovrsni gastronomski specijaliteti, uključujući i degustaciju domaćih pića. U dobro raspoloženje i angažovanje učesnika, imala je prilike da se uveri i gradonačelnik Jasmina Palurović, koja je otvorila manifestaciju i obišla štandove.

Nacionalno takmičenje u pripremanju najboljeg ajvara u ovoj sezoni obići će više od 30 gradova širom Srbije.

Danas je Kruševac na mapi najvećeg gastronomskog karavana na Balkanu. „Varjače su ukrstile“ brojne pripadnice lepšeg pola, u isto vreme žene zaposlene u javnim preduzećima, fabrikama i ustanovama, dokazujući da najpoznatiji srpski gastronomski brend ima duboko ukorenjenu porodičnu tradiciju na srpskim trpezama.

Okupljene učesnike, ali i posetioce, pozdravila je direktor Turističke organizacije kao suorganizator manifestacije, Suzana Milosavljević, koja je podsetila da je naš grad i do sada učestvovao u manifestaciji, a i na velikim finalima u Beogradu imao zapaženu ulogu.

Nadmetanje je zvanično otvorila gradonačelnik  Kruševca Jasmina Palurović pozdravivši tom prilikom sve učesnike, ali i sponzore koji su obezbedili vredne nagrade. “Dragi takmičari, nadam se da ste se naoružali zdravim takmičarskim duhom, kulinarskim strpljenjem i ljubavlju što je i tajna pobedničkog recepta. Svim takmičarima želim uspeha , a pobedničkoj ekipi puno sreće u finalnom takmičenju”.

Takmičarima je obezbeđen štand opremljen „smederevcem” za pečenje paprika i spremanje ajvara, drvima, stolovima, stolicama i svim potrebnim posudama. Svaka ekipa dobija i papriku u količini potrebnoj za pripremanje jedne „ture“ ajvara, zatim tegle, ulje, so…

 

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovaće 10 ekipa, a pobednik ide u finalno takmičenje za najajvar. Takođe, nagrađivaće se i najlepše uređen štand.


Scroll Skip to content