Kruševac centar

Одржана конференција “ОснаЖене мењамо наше заједнице!”

Одржана конференција “ОснаЖене мењамо наше заједнице!”

9. марта 2022.

У Палати Србије у Београду, данас је одржана конференција “ОснаЖене мењамо наше заједнице!” организованѕ поводом Међународног дана жена, на којој је учествовала и градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић, као и председнице општина Ћићевац – др Мирјана Кркић и Брус – Валентина Милосављевић.

Ратификовањем Истанбулске конвенције о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, што је Србија учинила међу првим државама, постављени су темељи доброг правног уређења и ефикасног система заштите жена од насиља, истакла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић отварајући конференцију.

Повереница је указала да су родни стереотипи и предрасуде и даље изузетно јаки и да су жене те које се много чешће сусрећу са дискриминацијом, најчешће на тржишту рада и у вези са материнством.  Међутим, наша је обавеза да обезбедимо да се жене изборе за равноправност у свим сегментима. Добар пример је промена која се догодила на пољу учешћа жена у политичком животу. Јанковић је навела да Србија има 40% одсто жена у парламенту, а анализа Повереника о заступљености жена на локалном нивоу показује да се на  позицији председнице општине, односно градоначелнице данас налазе 23 жене, што је више него двоструко у односу на 2017. када је таква анализа рађена први пут.

Говорећи на отварању конференције, генерална секретарка Савета Европе Марија Пејчиновић Бурић поздравила је активности које Србија предузима на примени Истанбулске конвенције, којима је обезбеђен добар правни оквир потребан да се насиље у породици спречи, да се жртве заштите и починиоци процесуирају.

Министар спољних послова Никола Селаковић рекао је Србија припада земљама у којима родна равноправност није само утопијски концепт, већ доминантна вредносна чињеница и остварив друштвени циљ. „И док смо били као саставни део СФРЈ, на овом подручју је од 1945. године кренуло са многим правима жена који су били непојмљиви у другим земљама Европе и света, тако да и данас можемо бити веома поносни на све што радимо на заштити жена и родној равноправност. Такође, Србија данас има 14 амбасадорки широм света, 6 генералних конзула и у свим амбасадама су даме задужене за културно-информативне послове наших дипломатских представништава“.

„Србија је у самом врху у процесу нормативних оквира у заштити жена и одговор државе на насиље над женама је недвосмислен“, поручила је мнистарка правде Маја Поповић. „Ми смо много урадили у законској регулативи која регулише насиље над женама, квалификована су нова кривична дела у Закону, тако да су мере санкционисања ових дела обухваћена у ширем обиму“.

О резултатима десетогодишње примене Истанбулске конвенције и учешћу жена у политици на локалном нивоу у оквиру две панел дискусије “Од обавезе до одговорности – деценија Истанбулске конвенције” и “Родна равноправност се рађа на локалном нивоу” говорили су ГРЕВИО комитета Савета Европе, представници државних органа, локалних самоуправа и невладиних организација.

Градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић, имала је прилику да упозна присутне о свему ономе што је у нашем граду урађено у сфери родне равноправности и да као тавки можемо послужити као јединица локалне самоуправе која даје  пример добре праксе у овој области. „За рад и постигнуте резултате по овом сегменту друштвеног живота, више пута смо награђивани и јавно похваљени за све постигнуте резултате. Ми смо један од првих градова у Србији где су жене биле на водећим местима у локалној администрацији. И данас смо поносни на то, а такође водимо рачуна о активном учешћу жена у друштвеном и политичком животу како у градском, тако и  на сеоском подручју. Дошло је до повећања учешћа жена у градским месним заједницама где је учешће жена 49%, а мушкараца 51 %, а на нивоу сеоских месних заједница проценат учешћа жена је са 8% порастао на 14%, што јесте напредак, али не довољан, тако да би и у наредном периоду требало активно радити на сеоском подручју.

Заједнички закључак свих учесника конференције је да је Србија доста урадила по питању заштите жена и родне равноправности, али да и даље треба да се ради на успостављању једнакости и смањењу сваког вида насиља над лепшим полом у наредним годинама, како би били једнаки са најуређенијим и најразвијеним земљама Европе.


Scroll Skip to content