Kruševac Porta

Oдржана Јавна расправа о Предлогу акционог плана за спровођење Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији за период од 2022.-2024. године

Oдржана Јавна расправа о Предлогу акционог плана за спровођење Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији за период од 2022.-2024. године

8. јуна 2022.

У Градској управи одржана је Јавна расправа о Предлогу акционог плана за спровођење Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији за период од 2022.-2024. године.

Након Новог Сада и Београда, Крушевац је одабран због активности, позитивног става и пре свега резултата које постиже на кроз пројекте, учешћем на конкурсима, и кроз подршку и помоћ ромским асоцијацијама и удружењима да се за столо са Ромима говори о статегији Владе Србије и ресорног министарства у наредне две године када је ова мањина у питању.

На почетку Јавне расправе о предлогу акционог плана за спровођење стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2022- 2024. године са активностима локалне самоуправе присутне је упознала градоначелница Јасмина Плауровић. која је нагласила да је ова популација најбројнија на територији Крушевца.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомићи стакла је да је унапређење људских и мањинских права и нулта толеранција према дискриминацији било које врсте главни циље Владе Србије решавањем свих проблема националних мањина кроз дијалоге и јачање међусобног поверења у духу толеранције, што ће допринети развоју друштва у целини. Као највећи проблем ресорна министарка навела је покровитељски начин према ромина кроз одлуке где је њихово место и да живе поштујући традицију.

Желимо да заједно са Ромина разговарамо за истим столом када је решавање њихових проблема у питању. Они су ресурс и њамлађа популација у Србији, додала је министарка Ћомић. Поред представника Ромских удружења и асоцијација града Крушевца, присуствовали су и предсставници образовнох установа.


Scroll Skip to content