Kruševac Porta

Одржана 40. редовна Осмомартовска акција добровољног давања крви

Одржана 40. редовна Осмомартовска акција добровољног давања крви

6. марта 2021.

Црвени крст Крушевац je, уз подршку Града Крушевца, а у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Ниш и ове године поводом Међународног дана жена организoвao акцију добровољног давања крви, под слоганом 40 ГОДИНА ПЛЕМЕНИТОГ СРЦА, на којој је прикупљено 239 јединица крви.

Акцију је посетио и на тај начин подржао заменик градоначелника града Крушевца, господин Александар Јовановић, који је том приликом истакао значај и важну улогу Црвеног крста Крушевац за све грађане: „Искористио бих прилику да Црвеном крсту Крушевац честитам јубилеј – 40 година организовања ове акције, да се захвалим на доброј сарадњи са Црвеним крстом и да похвалим све њихове активности, њихов хуманитарни рад, помоћ нашим социјално угроженим грађанима, уз посебан значај за све што су урадили у време пандемије Ковида-19. Град Крушевац увек пружа подршку активностима које пружа Црвени крст Крушевац, али и свим другим хуманитарним акцијама које се организују у нашем граду.“

Ова акција започета је давне 1981. године када је осам жена, тадашњих радница ИМК „14. Октобар“ дало крв за своју колегиницу, не би ли тиме помогле да се спаси њен живот и даривале јој на тај начин најдрагоценији поклон поводом Дана жена – 8. марта. Те раднице су следеће године, поновиле исто, али су тада око себе окупиле још већи број жена које су се на њих угледале. Од тада па надаље акција је сваке године расла и развијала се, тако да је прошле године окупили више од 600 добровољних давалаца крви.

Поред секретаријата Црвеног крста Крушевац, који започиње са припремама ове акције још почетком године, уз ангажоваље великог броја волонтера ова акција је протекла у најбољем реду. На акцији је било ангажовано четрдесеторо волонтера, свих генерација. Старији волонтери своје знање и искуство преносе на млађе генерације волонтера, који у ову акцију уносе нову свежину и младалачки дух. Приметно је да и међу даваоцима имамо све више младих, који се радо одазивају акцијама Црвеног крста, а све је већи и број давалаца који први пут донирају крв.

Временом се акција развијала, унапређивала. Заједничким напорима, уз подршку Града Крушевца осмомартовска акција добровољног давања крви успева да траје и опстаје пуних 40 година. Постала је традиција и понос нашег града широм земље. Све људе који учествују у њој окупља иста водиља, а то је вера у људску хуманост, солидарност и племенита мисија Црвеног крста.

 


Scroll Skip to content