Kruševac Porta

Održan 13. Poljoprivredni sajam u Kruševcu

Održan 13. Poljoprivredni sajam u Kruševcu

11. septembra 2021.

Kruševac je danas bio domaćin 13. Poljoprivrednog sajma. Organizator je Komisija za podsticanje razvoja poljoprivrede, Služba za poljoprivredu grada Kruševca i Poljoprivredna stručna i savetodavna služba Kruševac.

Kruševački sajam još jednom je pokazao da sa razlogom nosi epitet najznačajnijeg agrobiznis događaja centralne Srbije. Učestvovao je veći broj izlagača sa teritorije Rasinskog upravnog okruga u oblasti proizvodnje stočne hrane, sredstava za prihranu, zaštitu bilja, semenske robe, baštenske opreme, alata, poljoprivredne mehanizacije, opreme, kao i osiguravajuće kuće. Predstavljene su opštine u regionu, Poljoprivredni fakultet u Kruševcu,  udruženja iz oblasti agrara, škole, ustanove, zadruge, poljoprivredna gazdinstva…

O lokalnoj politici u oblasti poljoprivrede govorila je gradonačelnik Jasmina Palurović. “Grad Kruševac izdvaja znatna sredstva za pomoć registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima po Programu podrške, kroz kredite u svim oblastima. Daju se subvencije za nabavku poljoprivredne opreme i mehanizacije i podizanje zasada pod voćem, premije osiguranja useva, plodova,višegodišnjih zasada, veštačko osemenjavanje krava…U saradnji sa Ministarstvom realizuju se istraživačko – razvojni projekti i aktivnosti koji će uticati na poboljšanje kvaliteta seoskog života i sveukupni razvoj sela“.

Sajam je otvorio državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Boban Kostić. „Osim najpoznatijeg, nacionalnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, Ministarstvo poljoprivrede podržava i regionalne, od kojih je kruševački jedan od najznačajnijih. Drago mi je da se i u ovo vreme kovid pandemije održava Sajam, a svim izlagačima želim puno uspeha“.

Nakon svečanog otvaranja, Gradonačelnik je sa gostima obišla štandove i izlagače.

Tokom 13. Poljoprivrednog sajma održana je izložba u govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, kao i Izložba poljoprivrednih proizvoda i domaće radinosti, rukotvorina, ukrasnog bilja, meda, vina i rakije.

Priređen je i prigodni kulturno-umetnički program KUD iz Velikih Kupaca.


Scroll Skip to content