Kruševac Porta

Обележено 73 године постојања и рада историјског архива

Обележено 73 године постојања и рада историјског архива

27. децембра 2021.

У Белој сали крушевачког Културног центра одржана је Свечана академија поводом 73 године постојања и рада Историјског архива, којој је присуствовао и заменик градоначелника Александар Јовановић.

Почеци Историјског архива досежу до 1948.године, када је основано Архивско средиште, а Градска државна архива почела је са радом 1952.године. Од 1.јануара 1956.године, ова служба преименована је у Историјски архив Крушевац, а тек од 1968.године послује континуирано као самостална установа.

Историјски архив Крушевац данас располаже са преко хиљаду квадрата савременог канцеларијског простора и депоа у Крушевцу – на 3 локације и у Трстенику на 2.

У депоима Архива чува се укупно 835 фондова органа управе, школства, цркава и манастира, привредних и других организација, културних, социјалних и других установа, као и многобројних удружења са територије РУО, са око 9500 дужних метара документације. Документација у фондовима обухвата период  од 1834. до 2017.године.

Велики број фондова је од стране Владе и Скупштине Србије проглашен за културно добро од великог и изузетног значаја. У саставу Архива је од 1952.године и библиотека са читаоницом која данас има богати књижни фонд од преко 13 000 наслова, као и старе и ретке књиге и публикације.

Заштита архивске грађе и регистраторског материјала, поред микрофилмовања, врши се и дигитализацијом. Пропагандна делатност огледа се у приређивању бројних изложби, радионица и научних скупова.

Од 1964., Историјски архив бави се и издавачком делатношћу, суорганизатор је Сајма књига и издаваштва Расинског округа, као и међународних архивистичких саветовања.

2018.године овенчао се „Златном архивом“, наградом која се додељује најбољем архиву у Србији.

Ове године, како је истакао Ненад Соколовић, директор, учествовао је у обележавању јубилеја – 650 година од оснивања града Крушевца, са 3 програма.

Обраћајући се скупу, заменик градоначелника Александар Јовановић је између осталог рекао: „ Негујући традицију, а ипак окренут ка будућности, Историјски архив Крушевац осавремењава свој рад из године у годину, трудећи се да чувајући непроцењиво благо – документе, као извор историје и свега што је покретало и покреће уређен друштвени и привредни живот заједнице, очува, дигитализује и приближи јавности на савремен начин. Тиме наставља мисију одржања и очувања културне баштине зарад будућих нараштаја.

Све су то заслуге које чине да са поштовањем у име Града честитам Историјском архиву 73. годишњицу рада и постојања, са жељом да наставе још успешније као ризничари завичајног блага.“

 


Scroll Skip to content