Крушевац Слободиште

Обележена 23. годишњица НАТО бомбардовања моста у Варварину

Обележена 23. годишњица НАТО бомбардовања моста у Варварину

30. маја 2022.

Поводом обележавања 23 године од бомбардовања Варваринског моста (током НАТО агресије 1999.), у  Варварину је данас одржан помен. Те године, на дан Св. Тројице  30. маја,  и великог народног окупљања, у два ваздушна напада погинуло је 10 недужних цивила, 17-oро људи тешко рањено, а 70 лакше повређено.

Обележавање је отпочело Богослужењем у цркви Успења пресвете Богородице, након чега је свештенство одржало помен код Спомен обележја жртвама НАТО бомбардовања.

На споменик жртвама, венце су положиле породице страдалих, државни секртар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор,   припадници Војске Србије (команда Крушевачког гарнизона), градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић и председник Скупштине града Предраг Вукићевић, начелник Расинског управног округа Иван Анђелић, председник општине Варварин Виолета Лутовац Ђурђевић, као и представници других општина, школа, предузећа, установа, политичких странака, удружења…

Пригодан говор одржао је и државни секртар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор са јасном поруком да се злочин никада више не понови.

На комеморативном скупу, бројним окупљеним званицама обратила се и председник општине Варварин Виолета Лутовац Ђурђевић која је подсетила на трагичан догађај, када су снаге НАТО авијације у оквиру акције „милосрдни анђео“ са више пројектила погодиле варварински мост и усмртиле и раниле неколико десетина људи, срамно их називајући  „колатералном штетом“.

Ученици средње школе, после официјелног обраћања, извели су рецитал, а симболичним бацањем венца са моста у част невиних жртава, одата им је последња почаст.

Венац традиционално баца најбољи ђак варваринске средње школе, а ове године, церемонију којом се окончао данашњи скуп, обавиo је учениk завршне године Гимназије Стефан Матић, са државним секртаром Капором и председницом Општине Варварин.


Scroll Skip to content