Kruševac centar

Обележен Светски дан мира

Обележен Светски дан мира

22. септембра 2021.

Поводом 21. септембра – Светског дана мира, одржана је Свечана академија у Белој сали Културног центра Крушевац.

Академији је испред Града присуствовао заменик градоначелника Александар Јовановић, који се присутнима обратио говором:

Част ми је да вас поздравим у име Града и у своје име. Задовољство ми је што сам са вама на дан који је Генерална скупштина УН, посебном резолуцијом прогласила за Светски дан мира и обавезала свет да макар тог дана у години мисли о миру, да људи славе мир и дају допринос да мир овлада светом.

Mир представља трајне напоре који се улажу у развој друштва и појединаца, мир даје прилику учењу и активном деловању. Поред тога, мир означава друштво свесних и савесних појединаца који теже ненасилном решавању сукоба и изградњу друштвено праведних односа. Од 2001. године, Међународни дан мира добија своје место не само у календару УН, већ га обележавају бројне организације и појединци широм света.

Мир је једна од најдрагоценијих потреба човечанства. Највећи благослов који можемо једни другима пожелети је, мир у срцу, мир у породици, мир на послу, мир свим људима света . Када би ЧОВЕК био свакоме на првом месту – догодио би се и МИР.

 

За ненасиље и изградњу мира потребна је храброст, како она грађанска тако и она политичка. Влада Србије чији су грађани  проживљавали ратове на властитој кожи, заговара мир и ненасиље у међународној и у домаћој политици. Али, одговорност за мир не лежи само у институцијама државе. Изградња мира полази од сваког од нас, од одрицања од насиља и заједничког стварања праведнијег и бољег друштва.

 

И Град Крушевац даје свој допринос, гради и шири мир у свим међународним контактима са различитим народима, посебно са својим градовима побратимима. Морам посебно да истакнем да наше удружење Асоцијација за културу мира и толеранцију, са музејом мира без зидова ради на подизању културе, образовања и васпитавања генерација у духу мира и толеранције на темљима духовне и културне историје српског народа.

 

Због активног вишедеценијског рада са циљем пропагирања културе мира и толеранције и предствљања града Крушевца као седишта Асоцијације, Крушевац је одликован са два највиша светска миротоворна признања: Медаљом мира и Весником мира ОУН. Крушевац је заједно са Асоцијацијом био организатор и домаћин три светске конференције Међународне Асоцијације Градова Весник мира, са присуством делегација са свих континената. У Крушевцу су, на идеју Аосцијације, подигнути јединствени споменици у славу мира и то: Споменик мира и споменик Мајка Србија и мајка Гркиња. Дечји вртић носи назив „Голуб мира,“ а имамо и насеље „Уједињене нације“.

Одсуство мржње и насиља, људска солидарност, слога, разумевање, прихватање различитости, толеранција, слобода говора, мишљења, кретања…, поштовање- све то је мир.

Боримо се за нови свет – пристојан свет, свет разума који ће људима пружити прилику за рад, који ће младима дати будућност и старима сигурност. Залажимо се за уклањање националних баријера, уклањање мржње и нетрпељивости.

 

Нека светски мир почне од нас. Будимо љубазни и толерантни, пуни љубави и разумевања за све које сусрећемо. Изаберимо мир и заједно радимо на њему сваки дан, на сваком месту, у свакој земљи…

Срећан Светски дан мира, са жељом да пронађемо пут мира. Боримо се за мир и бранимо га свим снагама.


Scroll Skip to content