Kruševac Porta

Обележен Национални дан добровољних давалаца крви

Обележен Национални дан добровољних давалаца крви

11. маја 2022.

Поводом 11. маја, Националног дана добровољних давалаца крви, данас је у Мозаик сали одржана традиционална свечаност на којој су додељена признања најактивнијим даваоцима, организацијама и најбољим ђацима – учесницима конкурса који је организовала градска организација Црвеног крста. Свечаности су присуствовали и председник Скупштине Предраг Вукићевић и заменик градоначелника Александар Јовановић.

Присутнима се најпре обратила градоначелник Јасмина Палуровић која је рекла да је циљ данашњег окупљања, подизање пажње јавности о потреби која живот значи и похвалила ангажовање Црвеног крста Крушевац на окупљању, мотивисању, ширењу и јачању породице добровољних даваоца крви.

„Наша улога је да свакодневно мислимо на ове људе који несебично поклањају део себе, скренемо пажњу на њихово постојање, али и подстакнемо друге, који никад нису дали крв, да то учине. Хвала им што су изабрали пут хуманости, доброте и емпатије и што ме посебно радује, што су мотивисали велики број младих људи који су данас овде са нама, да се одазову и следе пример бројних присутних „ветерана“.

Градоначелница је том приликом уручила и поклон Града – макету Споменика косовским јунацима, даваоцу са чак 160 учешћа у акцијама, Александру Милићевићу.

Секретар Градске организације Црвеног крста Емина Тодоровић је напоменула да је крушевачка организација несметано чак и у периоду пандемије, организовала редовне и ванредне акције давања крви како би у континуитету обезбеђивали потребне количине.

„Давалаштво је добровољно, анонимно и без накнаде и даје незаменљив и драгоцен допринос целокупном здравственом систему. Овом приликом бих нагласила и добру сарадњу са Заводом за трансфузију крви из Ниша, као и градом Крушевцем који нам увек помаже и подржава наше акције“.

Секретар Црвеног крста је уручила плакете „Широко срце“ Спортском центру, МЗ Крвавица и синдикату „Слога“ компаније “Cooper tire”.

Додељена су и 33 признања  рекордерима који су дали крв 35, 50, 75 и 100 пута.

Награђени су и ученици нижих и виших разреда основних школа, као и средњих, чији су радови оцењени најбољим на конкурсу који је расписао Црвени крст. Категорије су – литерарни, ликовни и видео радови о теми „ Крв живот значи“.


Scroll Skip to content