Kruševac centar

Обележен међународни Дан волонтера

Обележен међународни Дан волонтера

5. децембра 2022.

Поводом 5. децембра – Међународног дана волонтера, у Мозаик сали је одржана пригодна свечаност, у организацији Едукативног центра и подршку УНИЦЕФ – а у Србији.

 

Овогодишњој  прослави волонтера,  присуствовали су чланови два локална волонтерска сервиса, из Крушевца и Лознице, чија је сарадња успостављена посредством Канцеларије за младе града Лозница и Едукативног центра Крушевац.

У име Града, младим волонтерима се обратио помоћник градоначелника за омладину и спорт Владимир Петровић. „Мотиви за волонтерски рад израз су високе свести и спремности да се одговори на потребе других и унапреди живот у својој заједници. Поред сазнања да чине нешто за „праву ствар“, волонтери су у прилици да добију нова искуства, знања и вештине и да остваре нова пријатељства и контакте, као и да искористе могућност стручног усавршавања и личног напредовања“.

Организацију УНИЦЕФ у Србији представљала је руководилац програма за младе Станислава Вучковић. Она је нагласила да је дугорочни циљ пројекта и програма волонтеризма у Србији, да до 2025.године, млади имају платформе за учешће у друштвеним процесима и повећане капацитете да ојачају свој глас и буду повезани, активно ангажовани, оснажени и продуктивно учествују у  својим заједницама и друштву.

О даљим плановима Едукативног центра и локалног Волонтерског сервиса  говорила је извршна директорка ЕЦ Крушевац, Виолета Стевовић.

Мотиви и искуства бављења волонтеризмом биле су теме излагања чланова Сервиса из Лознице и Крушевца, Жељка Матића и Маје Радојевић.

Годишње награде додељене су организаторима активности и волонтерима, а уручили су их у име Уницефа у Србији Валентина Антић и ЕЦ Илија Јовановић.

Након званичног дела, у Едукативном центру је одржана панел дискусија чија је тема – иновације у волонтеризму.


Scroll Skip to content