Kruševac centar

Обележен Међународни дан професора француског језика

Обележен Међународни дан професора француског језика

25. новембра 2022.

У организацији Удружења професора француског језика Србије и Француског института, данас се обележава Међународни дан професора француског језика. Ове године, централна прослава се одржава у крушевачкој Гимназији. Овој свечаности присуствовали су и представник Амбасаде републике Француске и аташе за француски језик Француског института у Србији Франк Идинга и градоначелник Јасмина Палуровић.

 

Уводну реч дала је директор Гимназије Биљана Дачић. Она је истакла да је посебна част и задовољство бити домаћин централне манифестације. Већ 20 година траје сарадња са Француским институтом и Амбасадом, у оквиру које је реализовано више пројеката. Крушевачка Гимназија и ОШ „Јован Поповић“ прикључиле су се школском програму „Делф“, у сарадњи са Министарством просвете Србије и Француске уз подршку МИП Француске. Такође, организоване су радионице, изложбе, филмске пројекције, а добијене су и бројне донације, најчешће стручна литература на француском језику.

Скупу се затим обратила градоначелник Јасмина Палуровић која је подсетила и на сарадњу у области здравства, екологије, културе, уметности…У оквиру изложбе „Откријте Француску у нама“, наши суграђани имали су прилику да се упознају са различитим областима живота франкофонске заједнице ( државе које користе француски језик ). „Француски језик својим значајем заслужује да заједнички наставимо да радимо на његовој промоцији како би задржао, али и унапредио своје конверзацијско место у свету, посебно у процесу глобализације“, закључила је Градоначелница.

Господин Франк Идинга је рекао да се Дан професора француског језика слави од 2018.године на иницијативу председника Макрона. По заступљености заузима пето место у свету, а говори га око 50 милиона људи. У Србији је веома квалитетан стручни кадар који се бави изучавањем и преношењем знања овог језика који спада у групу романских, нагласио је Идинга. Велики допринос активностима изучавању франкофоније дало је и Министарство иностраних послова Србије на челу са министром Ивицом Дачићем.

Такође, основана је и мрежа од 15 школа у Србији у оквиру пројекта „Волим француски“.

Завршну реч дао је председник Удружења професора француског језика Србије Иван Јовановић. Он је изјавио да је данашњи скуп, прилика да се повежу професори из локалних заједница у којима се изучава француски језик и размотре могућности за његово унапређење и популаризацију.

У наставку, ученици Гимназије извели су пригодан програм, након чега је одржан округли сто „Положај француског језика у Расинском округу“.


Scroll Skip to content